D.I.C. Veritas

RTV, Tanjug, 08.10.2020, Određen istražni zatvor Srbima osumnjičenim za Ovčaru

OSIJEK – Za dvojicu uhapšenih Srba osumnjičenih za zločin na Ovčari, danas je određen jednomesečni istražni zatvor.

Odlučujući o predlogu osečkog Županijskog državnog tužilaštva, sudija Županijskog suda utvrdio je da postoji opravdana bojazan da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli da postanu nedostupni hrvatskim pravosudnim organima, zbog blizine granice sa susednim državama koju mogu da pređu i uz ličnu kartu i da bi mogli da ometaju istragu uticajem na više svedoka, prenosi Hina.

U saopštenju se dodaje da osumnjičeni imaju pravo žalbe u roku od tri dana.

Dvojica uhapšenih Srba se sumnjiče da su počinili krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara.

Osumnjičenici su ispitani u Državnom tužilaštvu nakon čega je istražnom sudiji zatraženo da odredi pritvor za obojicu osumnjičenih.

Kako su preneli hrvatski mediji, oni se sumnjiče i da su zlostavljali zarobljenike iz vukovarske bolnice.

U saopštenju MUP-a se navodi da je nad dvojicom hrvatskih državljana, rođenih 1948. i 1963. izvedeno kriminalističko istraživanje zbog postojanja sumnje da su tokom 1991. godine na području Ovčare počinili kazneno delo “ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”.

Istraživanje je, navode, utvrdilo da su pomenuta dvojica hrvatskih državljana, kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 20. novembra 1991. godine na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara, kod Vukovara, “zajedno sa više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru”.

“Za dvojicu osumnjičenih se sumnja da su navedenog dana u poslepodnevnim satima, ispred hangara na poljoprivrednom dobru Ovčara, kraj Vukovara, bili među pripadnicima koji su formirali tzv. ‘špalir’ kroz koji su zarobljenici dolaskom na Ovčaru morali da prođu, a sve s ciljem odmazde i telesnog kažnjavanja zarobljenih i zatočenih pripadnika Hrvatske vojske (Zbora narodne garde, pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH i drugih dobrovoljaca pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila”, navodi se u saopštenju MUP, preneo je hrvatski portal Index.

Navodi se da je tokom 2018. i 2019. godine krivično prijavljeno 49 osoba zbog počinjenih ukupno 53 krvična dela iz grupe krivičnih dela protiv čovečnosti i ljudskog dostojanstva, na štetu 352 osoba.

Sva krivična dela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu.

Milošević: Svi počinioci ratnih zločina da odgovaraju

Potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević (SDSS) izjavio je danas, povodom hapšenja trojice Srba osumnjičenih za ratni zločin na Ovčari, da je važno da svi koji su činili ratne zločine budu za to osuđeni.

“Mislim da je stav vlade da svako ko je počinio takav zločin treba da odgovara, odgovara, bez obzira na nacionalnost počinitelja i žrtve. Svi bez diskriminacije treba da odgovaraju”, rekao je Milošević novinarima uoči sednice vlade u Zagrebu.

On nije mogao detaljnije da komentariše hapšenje, jer, kako je rekao, nema detaljnije informacije.

Dodao je da samo ima saznanja da je nekoliko ljudi privedeno i to, kako je rekao, iz medija, kao i da su dvojica zadržana.

On je, međutim, istakao da očekuje da pravosuđe i policija istražuju ratne zločine i na području istočne Slavonije, kao i u drugim delovima Hrvatske, poput zločina u Varivodama.

N1 televizija u Zagrebu izjavu Borisa Miloševića interpretirala je tako da je navela da je potpredsednik hrvatske vlade “pozdravio hapšenje Srba”.

Krivične prijave protiv Vojina Krstića i Draženka Đokića

Od osam uhapšenih Srba iz Negoslavaca, krivične prijave policija je podnela protiv Vojina Krstića (72) i Draženka Đokića (57), dok su ostali pušteni, rekao je danas direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac je u izjavi za Srnu rekao da su Krstić i Đokić zadržani, ali je dodao da je neobično da su u istoj akciji istovremeno hapšeni i provođeni i svedoci i osumnjičeni.

Krstić i Đokić su, kaže, uhapšeni sa lisicama na rukama i izvršen im je pretres kuća, a ovih ostalih šest su privedeni bez lisica i oni su saslušani i pušteni na slobodu.

Sada se, dodao je, čeka reč Tužilaštva o tome šta im konkretno stavlja na teret.

Štrbac je podsetio na izjavu načelnika Negoslavaca da je većina njih bila zaposlena u lokalnom poljoprivrednom kombinatu “Vupik”, u čijem sastavu je bilo i poljoprivredno dobro “Ovčara”, gde su se desili zločini.

On je naveo da su privedeni Srbi ostali da žive u Negoslavcima, nigde nisu bežali, kao i da su se i ranije redovno odazivali pozivima na saslušanje.

“Ovako Hrvati zamišljaju pomirenje koje je počelo odlaskom (predstavnika Srba Borisa) Miloševića u Knin. Jedna strana je zločinačka, a drugi su samo nevine žrtve `zločinaca zlih Srba`”, naveo je Štrbac.
 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.