D.I.C. Veritas

RTV Vojvodina, 01.05.2017, Godišnjica proterivanja Srba iz Zapadne Slavonije [Video]

BEOGRAD, GRADIŠKA – Parastos žrtvama hrvatske akcije “Bljesak”, u zapadnoj Slavoniji, služen je danas u crkvi Svetog Marka u Beogradu. …

Danas se navršava 22 godine o agresije hrvatskih oružanih snaga na Zapadnu Slavoniju, kada je počela operacija nazvana “Bljesak”, u kojoj je tokom dva dana ubijeno ili nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece.

Od ukupnog broja žrtava, do sada je rasvetljena sudbina 127 lica, dok se među nestalima vodi još 156 osoba, uključujući 65 civila, od kojih je 27 žena.

Po završetku akcije, Hrvati su pokupili 168 tela ubijenih Srba i pokopali ih uglavnom pod oznakom “nepoznat”.

U poslednjih pet godina ekshumirani posmrtni ostaci 145 osoba iz grupnih i pojedinačnih grobnica, od kojih je 86 identifikovano.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, oko 1. 450 pripadnika Srpske Vojske Krajine je zarobljeno, većina uz pomoć zaštitnih snaga UN.

Hrvatski sudovi osudili su veliki broj zarobljenih Srba na dugogodišnje kazne zatvora, nekoliko desetina njih u zloglasnoj “Lori” u Splitu.

Iz “Veritasa” ukazuju da hrvatski generali Petar Stipetić, Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Gašljević, koji su po nalogu Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Bobetka i Imre Agotića, isplanirali i izveli akciju pod zvučnim nazivom “Bljesak”, nisu odgovarali.

Direktor tog centra Savo Štrbac ističe da Hrvatska nikada nije sankcionisana zbog napada na područje pod zaštitom UN, niti je bilo ko kažnjen za bombardovanje srpskih civila u Zapadnoj Slavoniji u maju 1995. godine.

Navodi, međutim, da je međunarodno pravosuđe kaznilo Srbe zbog poteza koje su preduzeli kako bi se od toga odbranili.

Od 15.000 Srba do sada se, prema podacima “Veritasa”, na područje Zapadne Slavonije vratilo oko 1.500 i to uglavnom starije dobi, a najviše ih je ostalo u Srbiji i Republici Srpskoj.

Dodik: Održavamo sećanje na stradale

Stradali smo kada god nismo imali državu, sada kad je imamo, to im smeta, Republika Srpska (RS) je ugrožena okruženjem u kojem se nalazi, izjavio je danas predsednik RS Milorad Dodik na obeležavanju godišnjice hrvatske akcije “Bljesak”.

Obeležavanje 22. godišnjice od stradanja Srba u Bljesku organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, opština Gradiška i Udruženje proteranih Srba iz zapadne Slavonije.

Nakon služenja parastosa i polaganja venaca na spomen ploču stradalim Srbima iz zapadne Slavonije, spušteni su i venci u Savu za stradale Srbe.

“Dolazim ovde svake godine u nastojanju da održimo sećanje na stradanje. Stradanje koje je bilo u kontinuitetu. Nadam se da smo naučili lekciju. Stradali smo kada god nismo imali državu. Sada kad imamo državu, to im smeta. RS je ugrožena okruženjem u kojem se nalazi”, rekao je Dodik.

Dodao je da je RS motivisana voljom srpskog naroda.

“RS je motivisana da postoji voljom srpskog naroda. Mnogi Bošnjaci i Hrvati ne žele da je vide, ali RS mora opstati”, naglasio je on.

Dodik je rekao i da je srpski narod kroz istoriju branio i druge civilizacije.

“Srbi su kroz istoriju branili druge civilizacije. Značajan broj Srba je pobijen i očišćen. Danas je Hrvatska gotovo etnički čista zemlja u uverenju da je Jasenovac čista stvar”, izjavio je Milorad Dodik, preneo je N1.

 

(Izvor: Tanjug, Fonet, RTV)

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.