D.I.C. Veritas

Saopštenje povodom godišnjice stradanja rezervista JNA na Koranskom mostu u Karlovcu (21.09.1991.)

Dvadesetprvog septembra 1991. godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Zbora narodne garde Republike Hrvatske u Karlovcu, ispred mosta na rijeci Korani, zaustavili su dva vojna kamiona u kojima su se, iz kasarne “Mekušje” u kasarnu “Logorište”, prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, koji su, nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje. Odmah po predaji, jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvežena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena je pješice preko Koranskog mosta. Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i počeli “krvavi pir” nad njima: trinaestorica su likvidirana, nekoliko klanjem u ležećem položaju, a većina hitcima iz automatskog oružja u stojećem položaju; a od četvorice preživjelih, trojica su se, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili skokom sa mosta, dok se četvrti u toku noći, takođe sa teškim povredama, iskobeljao ispod mrtvih saboraca.Za ovaj zločin, pod pritiskom međunarodne zajednice, Okružno tužilaštvo u Karlovcu, u maju 1992. godine, podiglo je optužnicu protiv Mihajla Hrastova, inače pripadnika “posebne jedinice policije Policijske uprave Karlovac”, zbog krivičnog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava – protupravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja.Županijski sud u Karlovcu je tri puta (1993., 2002., i 2007. godine) optuženog oslobađao optužbe “zbog postupanja u nužnoj odbrani”, dok ga je Vrhovni sud Hrvatske (VSH) tri puta proglašavao krivim i osuđivao na kazne zatvora, prvi put (maj 2009.), u drugom stepenu,  na 8 godina, drugi put (novembar 2009.), u trećem stepenu, na 7 godina i treći put (7. septembar o.g.) na 4 godine, iako je za ovo djelo zaprijećena minimalna kazna od 10 godina zatvora. Do ponovljenog suđenja pred VSH došlo je nakon što je Ustavni sud Hrvatske (USH) svojom dubioznom presudom (2010.) ukinuo njegovu treću i jedinu pravosnažnu presudu zbog toga što nije javno objavljena, iako je optuženom pismeno uručena dan kasnije.

Pri odlučivanju o kazni sudsko vijeće je primijenilo odredbe o zakonskom i sudskom ublažavanju kazne te mu je prilikom njenog odmjeravanja kao olakšavajuće okolnosti cijenilo: raniju neosuđivanost, porodični status, smanjenu uračunljivost u trenutku počinjenja djela, 70% invalidnost, sudjelovanje i odlikovanost u Domovinskom ratu te posebno protek vremena od učina djela.

Od “priznanja” da je sam likvidirao 13-toricu pripadnika JNA, Hrastov je napredovao u službi i dobijao prizananja: 1995. godine povodom Dana državnosti “za junački čin u ratu” odlikovao ga je tadašnji Vrhovni komadant oružanih snaga i predsjednik RH Franjo Tuđman “Redom Nikole Šubića Zrinskog”; 1996. godine Karlovačka županija, na čijem području se i desio ovaj zločin, dodijelila mu je “posebno prizanje kao jednom od šestorice zaslužnih građana”, a nosilac je i mnogih drugih visokih državnih odličja (Spomenica Domovinskog rata, Medalja za Oluju, Spomenica Domovinske zahvalnosti i dr.).

Iako smo navikli od hrvatskih sudova da u suđenjima za ratne zločine koriste dvostruke standarde – jedne daleko strože kada sude Srbima, a druge daleko blaže kada sude pripadnicima sopstvenih oružanih snaga, ovakva presuda je sramotna za hrvatsko pravosuđe i ponižavajuća za žrtve i njihove porodice.

Hrvatski sudovi, na čelu sa VSH, u suđenjima za ratne zločine ponašaju se po “logici pobjednika” – sve okolnosti koje se uzimaju pripadnicima druge (poražene) strane kao otežavajuće, pripadnicima sopstvene (pobjedničke) strane uzimaju se kao olakšavajuće (što više žrtava i odlikovanja, to manja kazna). Suđenja se, zapravo, više bave pronalaženjima olakšavajućih okolnosti za optužene pripadnike sopstvenih oružanih snaga nego posljedicama njihovih (ne)djela.

Izrečena kazna mogla bi se protumačiti i kao nagrada opt. Hrastovu za preuzimanje odgovornosti za inkriminisani događaj, pošto “priznaje” da ih je sve sam likvidirao, doduše, u “nužnoj odbrani”. Naime, iako izvedeni dokazi, kako personalni (iskazi četvorice svjedoka koji su preživjeli masakr na Koranskom mostu) tako i materijalni (nalaz vještaka balističara i tragovi sa lica mjesta) ukazuju da je u likvidaciji rezervnog sastava JNA učestvovalo najmanje tri lica i da je pucano iz najmanje dva različita oružja, VSH, i u drugom i u trećem stepenu, jednostavno zanemaruje ove činjenice, što, bez obzira na ponovljeni postupak pred tim sudom, dovodi u sumnju pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja u ovom događaju.

A ni nadležno tužilaštvo se još ne oglašava (a nema naznaka ni da hoće) po pitanju proširenja optužbe na ostale izvršioce i naredbodavce ovog jednog od prvih ratnih zločina u ratu od 1991. do 1995. nad pripadnicim JNA, u to vrijeme jedine legitimne i regularne vojske u državi SFRJ, u čijem sastavu je u to vrijeme formalno pravno još uvijek bila i Hrvatska.

Bilo kako bilo, opt. Hrastov je, poslije donošenja pomenute odluke USH, nakon kraćeg boravka u zatvoru, pušten na slobodu, na kojoj se nalazi i nakon objavljivanja najnovije presude.

Iako ni ova posljednja presuda još nije pravosnažna, a obje su stranke najavile i žalbe protiv nje, ovaj proces je već sada u regionu (a vjerovatno i šire) apsolutni rekorder po dužini aktivnog trajanja jednog krivičnog sudskog procesa za ratne zločine .

Pred Opštinskim sudom u Karlovcu vodi se i parnični postupak po tužbi preživjelih i porodica likvidiranih protiv države Hrvatske za naknadu štete, koji čeka pravosnažnost pomenutog krivičnog postupka.

I ova maratonska, u većem djelu i farsična, suđenja pokazuju da hrvatska država još nije spremna da se suoči sa tamnijom stranom svoje nedavne prošlosti, a to ne doprinosi ni utvrđivanju istine ni pomirenju, a ponajmanje pravdi za žrtve.

U Beogradu i Banja Luci, 20.09.2012.

    P R E D S J E D N I K

 Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.