D.I.C. Veritas

Veritas, 06.11.2013., Saopštenje povodom hapšenja Srba po Interpolovim potjernicama

U posljednjih petnaest dana uhapšena su tri Srbina po Interpolovim potjernicama koje je raspisao Biro interpola u Zagrebu, zbog navodnih ratnih zločina, o čemu je izvještavala većina medija u regionu.

Jedan od njih je Dotlić Slobodan sin Rade, rođen 28. januara 1957. godine, u Klašnici kod Korenice, koji je uhapšen 18.10.2013. na hrvatsko-mađarskoj granici, a optužen je da je iz kasarne JNA „Staniša Stanko Opsenica“ u Gospiću 1991. godine s grupom oficira JNA izdavao naredbe i pucao po stanovništvu u tom mjestu i civilnim objektima. Dotlić je bio u grupi od četrnaest oficira JNA, koji su zarobljeni, a nakon mučenja u zatvoru i razmjenjeni, da bi 1993. godine bili osuđeni u odsustvu od 15 do 20 godina zatvora i za njima je raspisana potjernica. Dotlić je prije tri godine preko svog advokata tražio i dobio od nadležnog hrvatskog suda rješenje o obnovi postupka, čime je postupak vraćen u fazu optuženja. Nakon 13 dana provedenih u istom zatvoru u Gospiću u kojem je bio i maltretiran 1991. godine, Županijski sud u Rijeci, nakon što je nadležno tužilaštvo prekvalifikovalo ratni zločin u oružanu pobunu, obustavio je krivični postupak protiv Dotlića, pošto je oružana pobuna pod amnestijom, te je istovremeno obustavio i izvršenje ranije izrečene kazne zatvora u trajanju od 15 godina, nakon čega je Dotlić odmah pušten na slobodu. Naravno, da je tužilaštvo, da je pročitalo spis, i ranije trebalo da postupi na isti način, u kom slučaju ne bi ni došlo do ponovnog hapšenja i maltretiranja Dotlića i njegove porodice. Naravno da hrvatski mediji nisu ni objavili vijest da je protiv Dotlića obustavljen postupak i da je pušten na slobodu.

Drugi je, prema medijima, Ibrahim Knežević, koji je uhapšen 22. oktobra 2013. godine na graničnom prelazu između Njemačke i Austrije na osnovu optužbe da je ranih devedesetih sudjelovao u nezakonitom hapšenju, premlaćivanju i teškom mučenju civila i ratnih zarobljenika na području Baranje, a nalazi se u zatvoru u Njemačkoj i čeka izručenje u Hrvatsku.

Na najnovijem spisku osoba protiv kojih se provodi istraga, optuženih bez presude i osuđenih za ratne zločine u Republici Hrvatskoj, na kojem se nalazi 1577 imena, ne nalazi se ime Knežević Ibrahima, ali se zato nalazi ime Kovačević Ibrahim zvani „Ibro“ i „Savo“ sin Dževada, rođen 26. oktobra.1966. u Popovcu opština Beli Manastir, po nacionalnosti Srbin, protiv kojeg je u grupi od 57 lica, nadležno tužilaštvo pred Županijskim sudom u Osijeku podiglo optužnicu 2001. godine, a terete se za ratni zločin protiv civila i zarobljenika počinjen u Baranji od avgusta 1991. do marta 1993. godine. Konkretno Kneževića se tereti da je kao „milicajac“ Sekreterijata milicije u Belom Manastiru s ostalim pripadnicima paravojnih jedinica, koje je naoružala bivša JNA, sudjelovao u nezakonitom hapšenju, premlaćivanju i teškom mučenju civila i ratnih zarobljenika.

O kakvom „teškom“ ratnom zločinu se radi pokazuje i primjer šestorice ranije uhapšenih iz Kovačevićeve grupe, kojima je suđeno u prisutnosti u Hrvatskoj, od kojih su petorica oslobođeni optužbe.

Treći je Aleksandar Lazarević sin Borislava, rođen 01. oktobra 1959. u Gornjoj Vrežini kod Niša, kojeg je uhapsila Granična policija BiH 29. oktobra 2013. godine na graničnom prelazu Rača između BiH i Srbije, za kojim je hrvatsko pravosuđe raspisalo međunarodnu potjernicu zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Prema VERITAS-ovim podacima, što se podudara i sa najnovijim hrvatskim spiskom osoba protiv kojih se provodi istraga, optuženih bez presude i osuđenih za ratne zločine u Republici Hrvatskoj, Lazarević je 1997. godine osuđen u grupi od devetnaest oficira bivše JNA od strane Županijskog suda u Zadru na kaznu zatvora na trajanju od 14 godina.

Oficiri iz ove grupe, među kojima se nalazi i Momčilo Perišić, terete se da su u septembru i oktobru 1991. godine u Zadru i okolini odobravali i izdavali naređenja za otvaranje vatre iz artiljerijskog oruđa po civilnim ciljevima, pri čemu je poginulo najmanje 30 civila, te prouzrokovana i velika materijalna šteta na civilnim i objektima najviše kulturne važnosti.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta je do sada uhapšeno 120 Srba iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 35 ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 16-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Beograd, 06.11.2013.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.