D.I.C. Veritas

Saopštenje – povodom godišnjice stradanja Srba u Paulin Dvoru, 11. decembra 1991. godine

Dana 11. decembra 1991. godine više pripadnika 130. brigade Hrvatske vojske (HV), upalo je noću u kuću Andrije Bukvića u selu Paulin Dvor kod Osijeka, u koju su bili pritvoreni mještani nehrvati, i iz odmazde zbog smrti saborca Ilije Ravnjaka,  hitcima iz automatskih pušaka, pištolja i aktiviranjem ručnih bombi,  ubili 18 civila.

Ubijeni su: Milan Labus, Spasoje Milović, Boja Grubišić, Božidar Sudžuković, Bosiljka Katić, Boško Jelić, Milan Katić, Dmitar Katić, Draginja Katić, Vukašin Medić, Darinka Vujnović, Anđa Jelić, Milica Milović, Petar Katić, Jovan Gavrić, Milena Rodić i Marija Sudžuković, svi srpske nacionalnosti i Kećkeš Dragutin, mađarske nacionalnosti .

Među ubijenima su bila i četiri bračna para (Jokić Boško i Anđa, Katić Petar i Bosiljka, Milović Milica i Spasoja, te Sudžuković Božidar i Marija).

Najviše ih je stradalo iz porodice Katić: Mitar (1909) i njegova dva sina Petar i Mile te dvije snahe Bosiljka i Draga, a ubijena je i Bosiljkina majka Grubišić Boja.

Nakon mučnog ubistva nedužnih civila (prosječna starost 64 godine), 17 posmrtnih ostataka je odveženo sa mjesta zločina i skriveno, dok je na mjestu zločina  ostavljen skalpirani leš Vujnović Dare, ali ne i njenih roditelja Sudžuković Božidara i Marije.

 Sutradan ujutro zločinci su kuću Andrije Bukvića, u cilju uništavanja tragova zločina, eksplozivom sravnili sa zemljom.

Posmrtne ostatke 17 ubijenih civila pronašli su i ekshumirali istražioci Haškog tribunala u maju 2002. godine na lokaciji Rizvanuša u blizini Gospića, koja je udaljena više od 500 kilometara od mjesta zločina.

Po ekshumaciji utvrdilo se da su ti posmrtni ostaci prvobitno bili pokopani na prostoru jednog vojnog skladišta zvanog Lug kod Čepina, u blizini mjesta zločina, odakle su u zimu 1997. godine, očito uz znanje najviših vojnih, policijskih i civilnih struktura vlasti RH, ekshumirani i u plastičnim buradima prebačeni na opisanu lokaciju na Velebitu.

Godinu dana nakon ekshumacije, 18.06.2003. godine, porodice su ih identifikovale na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu i većinu od njih sahranile u Paulin Dvoru, u zajedničku spomen grobnicu, koju su izgradile i finansirale njihove porodice, na koju su, 4. novembra 2010. godine, tadašnji predsjednici  Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović,  položili vijence.

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva izvršenog u Paulin Dvoru, optužena su dvojica pripadnika 130. brigade HV kao neposredni izvršioci. Vrhovni sud Republike Hrvatske je 2005. godine pravnosnažno osudio Nikolu Ivankovića na 15 godina zatvora, dok je Županijski sud u Osijeku  Enesa Viteškića, drugooptuženog za ovaj zločin, nakon dvije oslobađajuće, na trećem suđenju, u maju ove godine, nepravosnažno osudio na 11 godina zatvora.

Hrvatsko pravosuđe, iako je protekla dvadesetjedna godina od zločina, još nikoga nije procesuiralo po komandnoj odgovornosti za ovaj zločin, kao ni one koji su naredili, organizovali i realizovali relokaciju posmrtnih ostataka žrtava.

Beograd, 11.12.2012.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Broj i nacionalni sastav stanovnika u Paulin Dvoru po popisu iz 1991. godine:

Ukupno 168; Hrvata 4; Srba 147 (87,50%); Jugoslavena 9; Ostalih 8

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.