D.I.C. Veritas

“Sense”, 25.05.2012. SUĐENJE RATKU MLADIĆU SE NASTAVLJA 25. JUNA

Pretresno veće koje vodi predmet Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS optuženog za genocid i druge zločine u BiH, naložilo tužilaštvu da 25. juna počne sa izvođenjem svojih dokaza

Prvi svedoci optužbe na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS, pojaviće se u sudnici 25. juna ove godine, naložilo je Pretresno veće u današnjoj odluci o nastavku suđenja. Izvođenje dokaza optužbe bi se, zatim, nastavilo do 20. jula, kada počinje tronedeljna sudska letnja pauza.

Suđenje bivšem vojnom vođi bosanskih Srba otvoreno je 16. maja uvodnom rečju tužioca. Iako je prvobitno planirano da optužba 29. maja započne sa izvođenjem dokaza, sudije su zbog”krupne greške tužilaštva u obelodanjivanju dokaznog materijala odbrani”, suspendovale suđenje do daljeg, odnosno dok ne prouče kakve će efekte zakasnelo obelodanjivanje imati na sposobnost odbrane da unakrsno ispituje prve svedoke optužbe.

Mada se složilo sa odbranom u pogledu neophodnosti odlaganja izvođenja dokaza optužbe, veće “ne smatra da je potrebno odobriti” šestomesečni prekid koliko su tražili Mladićevi branioci. Pri odlučivanju o trajanju prekida, veće je u obzir uzelo količinu posla koje branioci i njihovi saradnici moraju da obave zbog grešaka tužilaštva. Veće je, takođe, zaključilo da su “efekti grešaka u obelodanjivanju u nekim slučajevima veoma mali ili čak nikakvi”, te je uputilo tužilaštvo da u konsultaciji sa odbranom do letnje sudske pauze pozove svedoke na koje su te greške imale najmanje uticaja.

Ratko Mladić je, podsetimo, optužen za učešće u četiri udružena zločinačka poduhvata. Prvi, “sveobuhvatni” zločinački poduhvat, bilo je etničko čišćenje sa ciljem nasilnog i trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i Hrvata sa velikih delova teritorije BiH 1992. godine, što je u više opština doseglo razmere genocida. Ostala tri zločinačka poduhvata se odnose na kampanju artiljerijskog i snajperskog terora nad Sarajevom, zatim uzimanje osoblja UN za taoce u maju i junu 1995. godine, kao i genocid u Srebrenici u julu iste godine.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.