D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 08.06.2017, BRAMERCOVO ALARMANTNO UPOZORENJE NA RAZVOJ NA ZAPADNOM BALKANU

U redovnom polugodišnjem izveštaju Savetu bezbednosti UN, glavni tužilac Tribunala upozorio da se situacija u regionu i dalje razvija u pogrešnom smeru i da “neodgovorni zvaničnici koriste podele, diskrimjinaciju i mržnju kako bi učvrstili vlast”, podsećajući da je tako počelo i pre dve i po decenije.

Glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc/Serge Brammertz pozvao je danas Savet bezbednosti UN da hitno obrati pažnju na situaciju u državama bivše Jugoslavije koja se, kako je rekao, “i dalje razvija u pogrešnom smeru”.

Ta situacija, po Bramercu, nije daleko od one koja je pre 25 ili 30 godina dovela do rata i ratnih zločina. Jer, ukazao je, “kada neodgovorni zvaničnici koriste podele, diskriminaciju i mržnju da bi učvrstili svoju vlast, sukobi i zverstva mogu dobiti sopstvenu logiku. To je važilo pre dve decenije kada su počeli genocid i etničko čišćenje i to važi i danas!”

Osim činjenicom da je saradnja regionalnih pravosuđa u poslednje vreme krenula od loše ka goroj, haško tužilaštvo je, rekao je Bramerc u redovnom polugodišnjem izveštaju Savetu bezbednosti, alarmirano sadašnjim rasprostranjenim poricanjem ratnih zločina i odbijanjem da se prihvate činjenice utvrđene na suđenjima pred Tribunalom. “Poruke poricanja zločina i revizionizma” su, po Bramercu, “glasne i jasne: mi priznajemo naše žrtve ali ne i vaše, a oni koje vi smatrate ratnim zločincima su naši heroji!”

Sa duge liste “neprihvatljivih provokacija” koje su “uvreda za žrtve, Savet bezbednosti i sve koji veruju u pravdu”, Bramerc je u obraćanju Savetu bezbednosti naveo dva primera. Prvi je saopštenje ministra obrazovanja Republike Srpske da će u školama tog entiteta zabraniti udžbenike u kojimase govori o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici, o čemu se inače uči u školama širom sveta.

Drugi primer je “dobrotvorni koncert” za šestoricu osuđenih čelnika Herceg Bosne, kojeg će sutra u Mostaru održati “ultranacionaluistički pevač čiji su koncerti nedavno zabranjeni u više zemalja.” Svakako ne slučajno, Bramerc je propustio da pred Savetom bezbednosti UN pomene njegovo ime.

Pre Bramerca, Savetu bezbednosti su se obratili predsednici Tribunala i Mehanizma za međunarodne krivične sudove, sudije Karmel Ađus/Carmel Agius i Teodor/Theodor Meron. Sudija Ađus je potvrdio da će presude Ratku Mladiću i Prliću i ostalima biti, kako je najavljeno, izrečene u novembru ove godine. Posebno oštro, sudija Ađus je govorio o “nesaradnji Srbije” koja već dve i po godine odbija da izvrši naloge za hapšenje i transfer u Hag troje zvaničnika Srpske radikalne stranke optuženih za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja i podmičivanja svedoka u predmetu Vojislava Šeselja.

Konačno, predsednik Mehanizma, sudija Meron, je obavestio Savet bezbednosti da će novo suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću početi 13. juna, kao i da su u toku pripreme za žalbene rasprave u predmetima Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.