D.I.C. Veritas

sense tribunal, 14.12.2012., MLADIĆ OPET ODSTRANJEN IZ SUDNICE

U nastavku unakrsnog ispitivanja bivšeg pripadnika francuskih snaga UNPROFOR Ratko Mladić odstranjen iz sudnice zbog neprimjerenog miješanja u ispitivanje svjedoka. Suđenje se nastavlja po okončanju zimske sudske pauze 10. januara 2013.

 

Na suđenju Ratku Mladiću je završeno unakrsno ispitivanje bivšeg pripadnika francuskih snaga UNPROFOR koji je svjedočio uz zaštitu lika i glasa i sa pseudonimom “RM-176”. Sam optuženi, međutim, nije dočekao kraj svjedokovog iskaza na svom uobičajenom mjestu jer je udaljen iz sudnice nakon što se u jednom trenutku neprimjereno umiješao u ispitivanje svjedoka.

Na “incident” koji se dogodio na takozvanoj “zatvorenoj sjednici” malo više svjetla je bacio predsjedavajući sudija Ori/Orie. U trenutku kada je branilac Branko Lukić postavio pitanje “da li je UNPROFOR pomagao mašinerijom kopanje tunela ispod sarajevskog aerodroma” Mladić je naglas rekao “da” prije nego što je svjedok stigao da odgovori. Optuženi se, po ocjeni sudija, na taj način umiješao u ispitivanje svjedoka i iz tog razloga je odstranjen iz sudnice.

Mladićeva odbrana je u unakrsnom ispitivanju francuskog oficira pokušala opravdati otvaranje vatre po civilima koji su preko aerodromske piste pokušavali izaći iz opkoljenog grada, ukazujući da se to dešavalo noću, da su civili bili izmiješani sa vojnicima, te ih je bilo teško razlikovati. Svjedok je odbacio Lukićevu sugestiju da je UNOPROFOR pomagao ili prećutno dozvoljavao noćne prelaske preko piste rekavši da su pripadnici mirovnih snaga, naprotiv, vraćali ljude tamo odakle su krenuli ili su ih, ako su bili ranjeni, sprovodili do bolnice.

Mladićev branilac je pokušao osporiti zaključak istražnog tima UNPROFOR da je za granatiranje fudbalske utakmice na Dobrinji 1. juna 1993. godine odgovorna srpska strana, ukazujući između ostalog da nije bilo moguće odrediti ugao pada i kalibar granata. Svjedok, međutim, kaže da je bilo važnije utvrditi pravac iz kojeg su ispaljene granate što je istražni tim i učinio zaključivši da su granate ispaljene iz pravca Lukavice. Činjenica da nije određen kalibar granata nije mogla bitno utjecati na nalaz istrage uzevši u obzir visinu zgrada koje su okruživale mjesto incidenta i druge nalaze do koji je istražni tim došao na licu mjesta.

Nakon što je iskaz svjedoka zaključen predsjedavajući sudija Ori/Orie je svima u sudnici poželio srećne praznike i najavio da će suđenje biti nastavljeno nakon zimske sudske pauze, 10. januara 2013. godine.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.