D.I.C. Veritas

Sense Tribunal, 15.06.2017., “RECIKLIRANJE” SVEDOKA I PITANJA

U unakrsnom ispitivanju prvog svedoka optužbe na ponovljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, odbrana nastoji da iskaz bivšeg obaveštajca Saveznog SUP-a ospori istim ili sličnim pitanjima koja su mu postavljana u prethodnim svedočenjima 2008. i 2010. godine

Da se zaista radi o “ponovljenom” a ne “novom” suđenju bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije potvrdilo je i današnje unakrsno ispitivanje prvog svedoka optužbe kojem je ista čast – da otvori izvođenje dokaza – pripala i na prvom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Svedok je, podsetimo, kao pripadnik Službe državne bezbednosti (SDB) tadašnjeg Saveznog Sekretarijata za unutrašnje poslove, tokom 1991. godine upućen u nekoliko “terenskih misija” u “problematična područja” Hrvatske (Šibenik, Knin, Osijek i Baranju), kako bi nadgledao provođenje sporazuma između savezne i hrvatske vlade o sprečavanju međunacionalnih sukoba.

Poput jučerašnjeg tužiočevog, i današnje unakrsno ispitivanje od strane Stanišićevog branioca Vejna Džordaša/Wayne Jordash je proteklo uglavnom u recikliranju pitanja postavljenih svedoku na prvom suđenju, 2008. i 2010.godine. Branilac je i ovog puta ukazao na izvesne razlike u izjavama koje je svedok tokom godina davao tužilaštvu, sugerišući da su se njegova “saznanja razvijala iz izjave u izjavu”, i da je to bio rezultat onoga što je svedok pročitao u medijima. Svedok je to negirao, ali se složio sa braniocem da beogradske medije treba “čitati sa velikom rezervom… kako onda tako i danas.”

Pored ostalog, branilac je ukazao da u prvoj izjavi koju je dao tužilaštvu 2004. godine, svedok nije pomenuo da je lično video Stanišića u Kninu, već da je od kolega “čuo” da SDB Srbije obučava Martićevu miliciju u Golubiću i da Stanišić dolazi u Knin i pomaže u stvaranju krajinske Službe bezbednosti. Kao i na prethodnom suđenju, svedok je odgovorio da je pri davanju te izjave bio pre svega koncentrisan na Milana Martića, na čijem je suđenju svedočio 2006. godine, ali je kasnije “osvežio pamćenje” i prisetio se i Stanišićeve uloge u događajima koji su prethodili ratu. Danas je ostao pri izjavi sa prvog suđenja, da je Stanišića u proleće 1991. video pred zgradom Martićevog MUP-a, kao i u restoranu na slapovima Krke.

Kao i na prvom suđenju, i današnje unakrsno ispitivanje je u znatnom delu proteklo na takozvanim privatnim sednicama, kako se ne bi otkrio identitet osoba od kojih je svedok dobijao određene informacije o delovanju srpske DB u Hrvatskoj.

Odbrana Franka Simatovića će svedoka RFJ 153 unakrsno ispitivati sledeće sedmice.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.