D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 23.10.2014., BiH: Tokom ove godine izvršene 73 ekshumacije

Tokom ove godine izvršene su 73 ekshumacije i ekshumirano je 150 posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata, precizirala je danas portparol Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić.

U istom periodu identifikovano je 477 žrtava, a najveća grobnica koja je otkrivena do sada u 2014. je masovna grobnica na području Doboja, u mestu Usora, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 24 žrtve za koje se pretpostavlja da su civili bošnjačke nacionalnosti, ubijeni u toku proteklog rata na tom području.

 ”Kada je reč o aktuelnim aktivnostima Institituta, osim traženja, ekshumacija i identifikacija žrtava rata, u toku je proces revizije mrtvačnica i spomen-kosturnica u BiH, koji se obavlja zajedno s predstavnicima tužilaštava, veštacima sudske medicine i Međunarodnom komisijom za nestale osobe”, rekla je Čengić agenciji Fena.

  Portparol Instituta je pojasnila da je cilj procesa revizije utvrđivanje stanja u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama gde se čuvaju neidentifikovani posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata i utvrđivanje novih identiteta ekshumiranih žrtava.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.