D.I.C. Veritas

Sense Tribunal, 28.01.2013., GENERAL OJDANIĆ ODUSTAO OD ŽALBE

Bivši načelnik Generalštab Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić povukao žalbu na presudu kojom je proglašen krivim za deportacije i prisilno premeštanje kao zločine protiv čovečnosti i osuđen na kaznu od 15 godina zatvora

 

U kratkom pismu danas dostavljenom Tribunalu, branilac Tomislav Višnjić je obavestio sudije da bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić povlači žalbu na presudu kojom je 26. februara 2009. godine proglašen krivim za deportacije i prisilno premeštanje kosovskih Albanaca i osuđen na 15 godina zatvora. Nakon Ojdanića, žalbu na presudu je povuklo i tužilaštvo.

Ojdanić je naveo da “u potpunosti prihvata sve nalaze iz presude” u vezi sa njegovim ponašanjem, osudom i izrečenom kaznom i da “žali zbog svih koji su propatili usled postupanja zbog kojeg je osuđen”.

U dokumentu se navodi da je Ojdanić zaključio da je u njegovom interesu da povuče žalbu, posebno imajući u vidu njegove “poodmakle godine i zdravstveno stanje”.

Ojdaniću je 72 godine, u pritvoru je poslednjih 11 godina a od 2008.pati od cerebralne atrofije. Takođe se navodi da je Ojdanić svestan pravnih posledica takve odluke uključujući i to da, nakon povlačenja žalbe, neće imati prilike da zatraži naknadno razmatranje presude, njeno ukidanje ili izmenu nalaza u njegovu korist. Ojdanić smatra da je u interesu pravde da se proces u njegovom slučaju privede kraju.

Ojdanić se dobrovoljno predao Tribunalu u aprilu 2002. godine i budući da je u pritvoruproveo više od dve trećine izrečene kazne, može se očekivati da će njegovi branioci uskoro podneti zahtev za njegovo prevremeno oslobađanje. Prema nepisanom pravilu, većina osuđenika traži prevremeno puštanje na slobodu nakon isteka dve trećine kazne na koju su osuđeni i u većini slučajeva predsednik Tribunala odobrava takve zahteve.

Ojdaniću se sudilo zajedno sa još četvoricom bivših političkih, policijskih i vojnih zvaničnika Srbije. Bivši potpredsednik savezne Vlade Nikola Šainović, general Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković i šef štaba za MUP za Kosovo Sreten Lukić osuđeni su na po 22 godine zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja albanskog stanovništva sa Kosova 1999. godine dok je generalu Vladimiru Lazareviću izrečena petnaestogodišnja zatvorska kazna za doprinos tom poduhvatu.

Početak žalbene rasprave u tom predmetu zakazan je za 11. mart ove godine a razmena argumenata će trajati punih nedelju dana.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.