D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 07.07.2017, Kapetan Dragan prvi put zadovoljan: Moram pohvaliti ovoga koji je napravio transkripte!

Moram da pohvalim ovoga koji je napravio transkripte. Profesionalno, čestitam kako je dobro obavljeno! – kazao je Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, na kraju glavne rasprave na Županijskom sudu u Splitu.

Radilo se o obimnim transkriptima ispitivanja 15 svjedoka putem videoveze sa suda u Beogradu, koje je priredila zapisničarka predsjednika sudskog vijeća Damira Romca.

Optuženi Vasiljković, koji se tereti za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima, imao je niz primjedbi na tijek i trajanje postupka, smatrajući ga politički motiviranim te je ovo prvi put da je bio zadovoljan nekom sudskom radnjom.

Njegovim pohvalama vezanim uz točnost zapisa pridružila se i predstavnica optužbe.

U četvrtak su pregledane snimke ispitivanja šest svjedoka koji su govorili o dijelu optužnice prema kojoj je Dragan Vasiljković krajem veljače 1993. godine u Bruškoj kod Benkovca kao zapovjednik Jedinice za specijalne namjene i Nastavnog centra za obuku specijalnih jedinica Alfa SVK naredio svojim vojnicima da likvidiraju dvojicu zarobljenih hrvatskih vojnika zasad neutvrđenog identiteta.

- Po tu dvojicu zarobljenih Hrvata došli su neki u crnim uniformama i pletenim kapama i odveli ih. To je bilo dok smo još bili na putu i ti zarobljenici nisu nikada došli u Brušku, tako da ih Kapetan Dragan nije ni vidio – kazao je bivši srpski vojnik.

Na te okolnosti je svjedočio i Hrvat koji je tada radio kao srpski obavještajac, a sada živi u Srbiji te je ime iz Josip promijenio u Jovan. Iskazao je da je radio na razmjenama i nema saznanja o ubojstvu hrvatskih vojnika. Bivši pripadnik teritorijalne obrane također je kazao da dvostrukog ubojstva nije bilo.

Suđenje se nastavlja u rujnu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.