D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 01.01.2013., Birača 750.000 manje nego na prošlim izborima

Sukladno Zakonu o registru birača koji je stupio na snagu u subotu 29. prosinca, broj birača u Hrvatskoj i inozemstvu iznosi oko 3.750.000, što je za oko 750 tisuća manje nego što je bio slučaj na zadnjim parlamentarnim izborima kada je bilo registrirano 4,5 milijuna birača.

To su prvi neslužbeni podaci, a službeni će biti poznati početkom iduće godine, kazali su nam u Ministarstvu uprave. Podsjetimo, prema novoj metodi postojat će dvije evidencije – registar birača i popis birača.

Registar je elektronička baza o biračima koji imaju biračko pravo, a popis birača ustrojava se za svake izbore i uključivat će samo one birače iz registra koji zadovolje zakonom propisane uvjete, da imaju važeću osobnu iskaznicu ili su se privremeno upisali ili prethodno registrirali za izbore. Prvi izbori po novom popisu birača održat će se 27. siječnja u Drnišu, a birat će se novi gradonačelnik.

Zanimljivo je kako prema novom popisu birača u toj lokalnoj izbornoj jedinici ima oko 7600 birača, što je za oko 1200 birača manje nego što ih je bilo na zadnjim lokalnim izborima. Inače, u subotu je na snagu stupio i novi Zakon o prebivalištu na temelju kojeg će se pojednostaviti brisanje iz evidencije stalnog prebivališta onih koji na taj status nemaju pravo.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.