D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 01.05.2014., Dačić o Bljesku: Za srpske žrtve pravda spora i nedostižna

Za Srbe stradale u operaciji “Bljesak” pravda je spora i nedostižna, ocijenio je srbijanski vicepremijer Ivica Dačić u četvrtak, na 19. godišnjicu oslobađanja hrvatskog teritorija zapaden Slavonije koju Srbija obilježava komemoracijom za poginule srpske žrtve, prenose agencije.

Za Dačića je neshvatljivo da se godinama govori o borbi protiv ratnih zločina, no da za “akciju u kojoj je stradalo više tisuća ljudi, a velik broj je protjeran, malo je odgovornih za to procesuirano”, prenosi Tanjug.

“To je dokaz da pravda ipak nije u svemu, kako se kaže u poslovici, spora, ali dostižna. Ona je u ovom slučaju bila spora i nedostižna”, rekao je Dačić novinarima.

Nijedan srbijanski dužnosnik nije prisustvovao parastosu za srpske žrtve u crkvi sv. Marka u Beogradu.

Parastosu je bio nazočan predsjednik Dokumentacijskog centra “Veritas” Savo Štrbac koji je ustvrdio da su sudovi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu te Međunarodni sud za ratne zločine u den Haagu pokazali da su im srpske žrtve manje vrijedne.

“Ispada da srpske žrtve nisu vrijedne”, rekao je Štrbac.

Srbi su žrtve lošeg imidža u međunarodnoj zajednici, drži Štrbac i poručuje da tu “holivudsku” sliku o Srbima kao “lošim momcima” treba ispraviti.

Sudovi u susjednim zemljama i u den Haagu za zločine nad Srbima uglavnom su izricali oslobađajuće presude, a ako su kazne i bile izricane bile su minimalne i “uvreda su za žrtve”, rekao je Štrbac, a prenosi agencija Beta.

Protutužbom Srbije protiv Hrvatske za genocid obuhvaćeni su “Bljesak, ” Oluja”, Maslenica, “Medački džep” i “Miljevački plato”, nabrojao je Štrbac akcije oslobađanja hrvatskog teritorija.

Beta prenosi da je prema podacima “Veritasa” u Bljesku izbjeglo više tisuća hrvatskih Srba, da je poginulo ili nestalo 283 Srba, od kojih 104 civila i 11 policajca.

Među žrtvama, je prema podacima Veritasa, 55 žena, 11 malodobnih osoba i 73 osobe starije od 60 godina.

U zadnje četiri godine ekshumirano je 145 posmrtnih ostataka iz masovnih i pojedinačnih grobnica, od čega je 79 identifiicirano.

Postrojbe Hrvatske vojske počele su 1. svibnja 1995. vojno-redarstvenu akciju Bljesak kojom su oslobodile 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija što su ga gotovo četiri godine u okupaciji držali srpski pobunjenici, pristaše velikosrpske agresije.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.