D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 01.08.2016., Srbija upozorila EU: Hrvatska ozbiljno ugrožava regionalnu sigurnost

U Hrvatskoj se vodi ogoljena antisrpska politika koju Srbija ničim nije isprovocirala, rekao je u ponedjeljak srbijanski premijer Aleksandar Vučić i kazao kako je o takvom navodnom ponašanju Hrvatske u pismu upozorio čelnike Europske unije.

Na tiskovnoj konferenciji u srbijanskoj vladi Vučić je rekao da je o situaciji u regiji pismom izvijestio najviše dužnosnike Europske unije i od njih zatražio da kažu da li je Srbija učinila nešto pogrešno u kontekstu posljednjih događaja među kojima je istaknuo ukidanje presuda Branimiru Glavašu i Alojziju Stepincu, te otkrivanje spomenika Miri Barišiću, osuđenom za terorizam i ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj prošlog stoljeća.

Po Vučićevoj ocjeni, u Hrvatskoj se “vodi ogoljena antisrpska politika koju Srbija ničim nije isprovocirala” već je prosvjednim notama samo naglasila svoje nesuglasje s potezima u slučaju Stepinac, Glavaš i Barišić, te upozorila de ne prihvaća naslijeđe nacizma i podržavanja terorizma.

Vučić je, komentirajući povode i razloge zbog kojih je Beograd uputio prosvjedne note Zagrebu, istaknuo kako je “riječ o događajima koji ozbiljno ugrožavaju regionalnu stabilnost”.

Srbija je u ponedjeljak poslala notu Zagrebu zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i otkrivanja spomenika Miri Barešiću, hrvatskom emigrantu osuđenom 70-ih godina u Švedskoj za ubojstvo tadašnjeg jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića, a Hrvatska je odgovorila kako neće primati “neprihvatljive” diplomatske note Srbije koja bi se umjesto “neproduktivnog” slanja nota trebala baviti europeizacijom svog društva.

U pismu čelnicima EU-a su, prema Vučićevim riječima, faktografski navedeni događaji za koje drži da “negativno utječu na očuvanje mira i političke stabilnosti u regiji”.

On kaže da je Srbija zadnjih dana “morala otrpjeti” od podizanja spomenika istaknutim pravomoćno osuđenim teroristima do rehabilitiranja i ukidanja presude zločincima iz Drugog svjetskog rata i ratova 90-ih.

- Poistovjećivanje Mire Barišića i Gavrila Principa bilo bi tragično da nije smiješno. Prosto – kao da živimo na nekom drugom planetu. Mnogi zaboravljaju da je Austrougarska vlast bila okupacijska - rekao je Vučić govoreći o Principu koji je u atentatu 1914. ubio austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju što se smatra povodom Prvog svjetskog rata.

On je odbacio ocjene u regiji da Srbija i Hrvatska “igraju ping-pong”, naglasivši kako Srbija nije uradila ništa čime bi naudila Hrvatskoj, niti Hrvatima u obje države.

- Naša je obveza da se ne suglasimo s politikom proglašavanja zločinaca za svece, proglašavanja terorista za heroje kojima treba podizati spomenike. Samo još nedostaje da Branimiru Glavašu podignu spomenik za života - rekao je Vučić.

On je naglasio kako s velikim zanimanjem čeka objašnjenje od europskih dužnosnika da li je i u čemu Srbija pogriješila.

- Jedva čekam taj odgovor da vidim šta je Srbija pogrešno uradila. I neće biti odgovora, već floskule – ‘vodite politiku Miloševićeve propagande', nasljednici ste srpskog agresora. Najbrutalnije uvrede, bez činjenica -  rekao je Vučić.

- Težina problema sa kojima se suočavamo je velika, ali sam siguran da ćemo na miran način iz svega toga izići i stabilizirati prilike na Balkanu. Važno je da EU govori o tome, a ako smo mi za nešto krivi – neka nam kažu - poručio je Vučić.

Naglasivši da se u Srbiji gaji antifašistička tradicija, Vučić, ranije jedan od najbližih suradnika četničkog vojvode Vojislava Šešelja, je istaknuo kako želi da ostane zapisan prosvjed “male Srbije u odnosu na EU” jer se pobunila protiv terorizma i fašizma i poručila da se neće suglasiti s podržavanjem “rastućeg fašizma”, u koji je ubrojio i podizanje spomenika Miri Barešiću.

On je rekao da su - Hrvati ušli u tu zajedničku državu da bi bili pobjednici, a ne da bi pripadali poraženoj nacističkoj strani -  dodavši kako je “odjednom taj veleposlanik bio okupator”, rekao je Vučić.

Vučić je upozorio i na činjenicu da su otkrivanju spomenika Barešiću nazočila i dvojica hrvatskih ministara, ocijenivši da je to “njihovo ogledalo”.

- Vratite se u 1941, uživajte u crnim odorama, nas samo ostavite na miru - rekao je srbijanski tehnički premijer i mandatar za sastav nove vlade.

Vučić je, u povodu obilježavanja dolazeće obljetnice oslobodilačke policijsko-redarstvene akcije Oluja ocijenio da će, unatoč slavlju koje se priprema u Hrvatskoj, to biti događaj koji će za Srbe i Srbiju zauvijek biti “jedan od najtužnijih događaja u povijesti” jer su desetci tisuća krajiških Srba iz Hrvatske u par dana, kako je rekao, ”protjerani sa svojih stoljetnih ognjišta”.

Vučić je pozvao sunarodnjake iz Srbije i izbjegle krajiške Srbe da “uz svoju vladu – Vladu Srbije”, obilježe navodna stradanja Srba u Oluji na skupu u naselju Busije kod Zemuna.

Busije su prigradsko naselje u kojem je tadašnja općinska vlast pod vodstvom Srpske radikalne stranke po vrlo povoljnim cijenama prodala oko 1.300 placeva uglavnom izbjeglim Srbima iz Hrvatske i BiH poslije operacije Oluja i danas se procjenjuje da ima oko 5000 stanovnika.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.