D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 11.08.2015., Policija osumnjičila trojicu časnika JNA za granatiranje Šibenika, Vodica, Skradina i Donjeg polja

Šibenska policija osumnjičila je trojicu nekadašnjih pripadnika bivše JNA, tereteći ih za ratni zločin u kojem su u nasumičnom topničkom napadu poginula četiri civila.

Osumnjičenici su od 19. rujna 1991. do 21. lipnja 1992., kada su imali 44, 43 i 35 godina kao komandanti tadašnje JNA, kršeći pravila međunarodnog prava, izvršavali zapovijedi nadređenih i podređenima izravno zapovijedali da na naselje Vodice, Šibenik, Skradin i Donje Polje izvrše nasumične topničke napade, izvijestila je policija.

Topnički napadi započeli su u vrijeme Rujanskog rata, a nastavljeni su sve do oslobođenja Miljevaca, odnosno operacije ‘Miljevački plato’ kojom je Hrvatska vojska 21. i 22. lipnja 1992. oslobodila 108 četvornih kilometara prostora i sedam miljevačkih sela.

U nasumičnom granatiranju ubijena su četiri civila s područja grada Šibenika, Vodica i Skradina u dobi od 34, 37, 72 i 78 godina. Osim što su stradali civili u tom su zločinu razoreni civilni objekti i uništena imovina.

Osumnjičenici su nedostupni hrvatskom pravosuđu, a bit će kazneno prijavljeni Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.