D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 13.01.2012., RATNI ZLOČINI U ŠIBENIKU Druga optužnica protiv Boršića i Paića

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Damira Boršića i Milorada Paića zbog ratnog zločina protiv civila od svibnja do srpnja 1993. godine u bivšem šibenskom zatvoru Kuline.

Boršić se tereti da je kao zapovjednik Vojnog zatvora Kuline postupio protivno odredbama Ženevske konvencije držao u zatvoru četvoro civila znajući da ih čuvari svakodnevno tuku i zlostavljaju. Osim što nije ništa poduzeo da spriječi zlostavljanje i sam je u njemu sudjelovao. Zatočeni civili su svakodnevno bili fizički i psihički zlostavljnai, a ženska osoba među njima bila je silovana više puta.

Paiću se stavlja na teret da je u istom razdoblju kao čuvar u tom zatvoru zlostavljao civilne zarobljenike te prisiljavao žensku zarobljenicu na oralni seks sa jednim zarobljenikom.

Obojica su već otprije optuženi zajedno s Tvrtkom Pašalićem i Željkom Maglovom za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima.

U optužnici za zlostavljanje ratnih zarobljenika četvorica se terete da su od ožujka do travnja 1992. godine, kao pripadnici Vojne policije zlostavljali ratne zarobljenike. Maglova i Paića tereti se da su osobno mučili zatvorene pripadnike postrojbi tzv. Republike srpske krajine, dok se Pašaliću i Boršiću stavlja na teret da, iako su znali, nisu ništa poduzeli da se takva ponašanja spriječe i kazne.

Zatvorenike se zlostavljalo, navodi optužnica, električnom strujom, udarcima rukama, nogama, gumenim palicama, kundacima. Terete se i za dvojicu zarobljenika koji su bili prisiljeni na međusobni seksualan odnos.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.