D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 13,06.2018, Pantić dobio šest godina zatvora za granatiranje Splita i smrt troje ljudi

Nadahnuti sudac mu poručio: Smijali ste se kad je svjedok rekao ‘Jugoslovenska takozvana narodna armija

Na Županijskom sudu u Splitu na šest godina zatvora za granatiranje Splita i okolice, smrt troje ljudi i ranjavanje 11 osoba osuđen je u utorak kapetan bojnog broda Pavle Pantić (79).

Odlukom sudskog vijeća produljen mu je istražni zatvor u kojem se nalazi od prosinca 2015. godine, kada je uhićen u Crnoj Gori odakle je izručen Hrvatskoj.

U nadahnutom obrazloženju presude predsjednik vijeća sudac Vladimir Živaljić istaknuo je bitne povijesne činjenice o stradavanju civila od agresorske JNA.

– Vi ste se smijali kada je svjedok na glavnoj raspravi kazao Jugoslovenska takozvana narodna armija, ali istina je da je ona provodila mjere zastrašivanja i terora, pucala po civilima, ubijala i ranjavala, uništavala imovinu, i sve to neopravdano vojnim potrebama. Zato ta JNA nije narodna – kazao je sudac.

Pavle Pantić se tereti da je provodeći odluke generalštaba JNA kao zamjenik zapovjednika ratne luke Lora i zapovjednik Prvog sektora luke sudjelovao u gađanju civilnih ciljeva u Splitu i okolici.

Proglašen je krivim da je kao dio zapovjedne hijerarhije sudjelovao u združenom napadu te je nabrojeno sedam vremenskih intervala u kojima je bilo granatiranja i pucanja od rujna do prosinca 1991. godine.

Tijekom tih napada poginuli su: Dinko Maras, Jure Kalpić i Igor Marušić, a ranjeno je još 11 osoba od kojih su neki ostali invalidi za cijeli život. Osim toga uništeni su brojni stanovi, poslovni prostori, automobili, pogođene su mnogobrojne ustanove, među kojima i Dom zdravlja te crkva.

Presuda je objavljena na trećem po redu suđenju, od kojih je prvo bilo 1993. godine kada je Pantiću suđeno s još 31 osobom, a prvi na listi optuženika bio je admiral Mile Kandić, tadašnji zapovjednik Vojnopomorske oblasti. Svi su osuđeni na kazne zatvora od sedam do 15 godina zatvora.

Pavle Pantić kojem je suđeno u odsutnosti dobio je kaznu od osam godina zatvora. Vrhovni sud je presudu je preinačio tako što je povisio kazne Mili Kandiću i još trojici s 15 na 20 godina zatvora. Za 17 optuženika, među kojima i Pavla Pantića, Vrhovni sud je odlučio odluku ukinuti i vratiti slučaj na ponovljeno suđenje. Od tada je Pavle Pantić bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Uhićen je po tjeralici 2015. godine te je po izručenju nad njim provedeno drugo suđenje na njegov zahtjev. Osuđen je u Splitu 2016. godine na šest godina zatvora, ali je Vrhovni sud presudu ukinuo i naložio novo suđenje.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.