D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 14.04.2023, Kako su Irci nakon dugo godina otkrili da je mirni susjed Vojislav ustvari osumnjičeni za zločine kod Vukovara?

Navodni ratni zločinac optužen za zlostavljanje civila tijekom rata na Balkanu lociran je u Irskoj, gdje je živio dugi niz godina, javlja Irish Times. 

Vojislava Buzakovića, bivšeg pripadnika srpske milicije, uhitila je irska garda u veljači na temelju tjeralice hrvatskog Ministarstva pravosuđa. Tada je vraćen na suđenje u Osijek.

Doznaje se da je Buzaković prije nekoliko godina dobio irsko državljanstvo i da je prije uhićenja tamo vodio miran život. Policija ga je otkrila pomoću Schengenskog informacijskog sustava (SIS), baze podataka traženih osumnjičenika i nestalih osoba diljem EU-a.

Buzakovića su 2007. godine hrvatski tužitelji u odsutnosti optužili da je bio dio skupine lojalne Republici Srpskoj Krajini koji su u razdoblju od šest mjeseci od kolovoza 1991. do veljače 1992. nezakonito zatvarali i zlostavljali civile u Petrovcima kod Vukovara.

Uhićen je u Irskoj prošlog 1. veljače kada je pokrenuo “uzbunu prema članku 26” na SIS sustavu tijekom interakcije s policijom. Prema sustavu, kada policajac unese ime u svoj računalni sustav iz bilo kojeg razloga, ono se automatski uspoređuje s bazom podataka SIS-a.

Buzaković se dva dana nakon uhićenja pojavio pred Višim sudom. Nakon niza saslušanja pristao je na izručenje sredinom ožujka te je nakon 10 dana avionom prebačen u Hrvatsku.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.