D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 17.04.2019, NEOBIČAN SLUČAJ POVRATNIKA DUŠANA DRAGAŠA(68) “Dok sam bio u Njemačkoj bagerima su mi srušili kuću, a Općina Polača prodala zemlju. Sada živim u kamp kućici i još sam osuđen za prijetnju!”

- Dok sam bio u Njemačkoj, bagerima su mi naprije kuću srušili, a onda mi je Općina prodala i kuću i teren. Od tada, zadnjih pet godina, živim u kamp kućici – priča 68-godišnji Dušan Dragaš, umirovljeni bravar iz Jagodnje Donje kod Polače, koji je ovih dana na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci s rokom kušnje od godinu dana. Dragaš je osuđen zbog prijetnje smrću mještaninu Ivici Markoviću koji je 2013. posredovao u prodaji njegove kuće u Kakmi.

Marković je bio pravni zastupnik Nike Pavlovića koji je na javnom natječaju kupio kuću koju je Dragaš ranije izgubio u sudskom sporu s Općinom Polača. U cilju da ga ustraši Dragaš je, prema optužnici, Markoviću te 2015. u dva navrata rekao: “Izgubit ćeš glavu!”, “Ukoliko te vidim na terenu, glavu ću ti skinuti!”.

Incident se odigrao 6. kolovoza oko 14 sati u kafiću “Gabi” u Kakmi gdje je Dragaš sjeo na piće. U tom su trenutku došla tri muškarca, predstavila se i sjeli mu za stol.

- Nije mi bilo jasno što to oni govore. Rekli su da su oni moju kuću srušili. Među tom trojicom bio je i Marković. Govorili su da nisu oni krivi za to, nego ja i da mi je bolje da odustanem od te kuće jer je više neću dobiti. Ja sam povratnik iz Njemačke, tu sam došao s malom penzijom. Cijelog života sam želio tu provesti starost. Sad kad sam došao, nemam ništa, a oni mi još to govore… Kazao sam im da će na koncu pobijediti pravda. Tada se Marković nagnuo prema meni kazavši da će me – pojesti. Nisam znao tko je on. Pitao sam ga kako će me to pojesti, no kad sam se u jednom trenutku okrenuo, policija je već stajala iza mene – ispričao je Dragaš na suđenju gdje se i spričao Markoviću zbog upućenih riječi. Rekao je da se osjeća krivim, no da je prijetnju izrekao pod utjecajem alkohola, revoltiran situacijom oko kuće koju je osamdesetih godina izgradio u naselju Stabanj.

- Cijeli sam život radio i živio da mogu doći ovdje i biti u miru. No dok sam izbivao kuću mi je oduzela Općina Polača. Tek kasnije kada sam došao saznao sam da su uzeli nekog čovjeka s bagerima da to poruše nakon čega su kuću prodali na natječaju. Sada živim u kamp kućici – ispričao je u telefonskom razgovoru Dragaš navodeći kako je on zapravo prava žrtva u cijeloj priči.

- Kad je kuća rušena nisam bio tu i nitko mi ništa nije rekao. Da su teren i kuća prodani po nekom natječaju saznao sam tek kada sam došao iz Njemačke. Odvjetnica mi je javila da oni nemaju dozvolu i da ne smiju kuću rušiti. Vodila se i parnica u Zadru, ali sam je izgubio. Zato sam išao na Ustavni sud i ići ću do kraja života. Svu tu meni otuđenu imovinu normalno sam kupio. Imam čiste papire i pravda mora pobijediti – ustrajan je Dragaš dodajući kako su riječi koje je uputio Markoviću bile jedini incident u njegovom životu, te da prije toga nikada nije bio osuđivan.

Viktor Prtenjača koji je bio načelnik Općine Polača u vrijeme kada je Dragaševa kuća prodana, tvrdi kako je sve u ovom slučaju učinjeno prema zakonu što je i, kako je rekao, potvrđeno na svim sudskim instancama.

- Riječ je bila o tek započetoj bespravnoj gradnji na tuđem zemljištu, te o klasičnoj krađi općinske imovine. Sve sudske sporove koje smo pokrenuli štiteći svoja prava smo dobili, nakon čega se išlo u prodaju putem javnog natječaja. Nikome ništa nije oduzeto, o čemu svjedoče i presude u korist Općine. Pa kome ćemo vjerovati ako nećemo sudovima – zapitao se Prtenjača.

Dragaševa odvjetnica Elma Predovan nije htjela komentirati cijeli slučaj već je samo rekla kako se borba oko utvrđivanja Dragaševe imovine nastavlja na Ustavnom sudu.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.