D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 17.05.2012, Suđenje bivšem milicajcu SAO Krajine: ‘Tukli su me, a onda mi je zarezao vrat i pio krv’

Na suđenju bivšem milicajcu SAO Krajine Nikoli Munjesu (42) na Županijskom sudu u Splitu svjedočio je Duje Pešut kojemu je, prema optužnici, pio krv i čiji iskaz je presudan u slučaju, a rasprava je već jednom bila odgođena jer je svjedok pretrpio moždani udar.

Njegova je izjava važna jer se nakon prve presude od 9 godina zatvora došlo do spisa prema kojem su krivci za nedjela iz optužnice druge osobe. Međutim, u sudnici u Splitu u srijedu ujutro Duje Pešut ponovno je teretio Nikolu Munjesa kao osobu koja mu je pila krv. Opisao je također okolnosti svojeg uhićenja.

- Milicija me dočekala u jednoj ulici kada sam došao motorom i odmah sam dobio udarac kundakom. Odveli su me u landrover čiji je koš bio zatvoren rešetkom i ceradom – ponovio je Pešut i zatim opisao svoje mučenje koje je navedeno u optužnici.

Nikola Munjes tereti se da je u rujnu 1991. godine u Perušiću pokraj Benkovca kao pripadnik milicije tzv. Republike srpske krajine sudjelovao u prijetnjama i fizičkom zlostavljanju mještana hrvatske nacionalnosti. Tako je Duju Pešuta, kojega su zajedno s Grgom Pešutom vodili u “Stanicu milicije Benkovac” zbog sumnje da surađuju s HV-om, bez povoda tukao nogama i kundakom puške, a potom ga ugrizao za vrat uz riječi kako će mu se “napit ustaške krvi”.

Nakon toga je Duji Pešutu vojničkim bajunetom zarezao vrat i pio mu krv te ga nastavio tući kundakom po glavi. Kada mu je Grgo Pešut prigovorio kako će “ubiti pravednog čovjeka”, Munjes mu je odgovorio kako se “ustaše i zmije mogu samo tako uništiti”. Munjes je osuđen u odsutnosti na 9 godina zatvora.

Uhićen je 2010. godine u Crnoj Gori te je izručen Hrvatskoj nakon čega je tražio obnovu kaznenog postupka. Na ponovljenom suđenju je početkom prošle godine nepravomoćnom presudom na Žaupanijskom sudu u Zadru potvrđena prva osuđujuća presuda i kazna. Međutim, prilikom evaluiranja presude Vrhovni sud je ukinuo odluku i vratio slučaj na ponovno suđenje.

Zabuna s imenom

Odluka Vrhovnog suda temeljila se na tome što se trebao pregledati drugi spis sa zadarskog suda u kojem se spominje isti zločin, ali drugi okrivljenici. U međuvremenu je zatražena delegacija sa zadarskog suda jer je Županijski sud u Splitu postao regionalni sud za ratne zločine.

Spis je prebačen u Split gdje je započeo novi postupak. Izvršen je uvid u spis na koji je ukazao Vrhovni sud te je utvrđeno da je za zločin koji se stavlja na teret Nikoli Munjesu u drugom spisu okrivljeno 8 osoba na čelu s Brankom Botom, od njih ukupno 48 okrivljenih za ratne zločine u tom predmetu.

Nikola Munjes nije nigdje spomenut u tom spisu, a postoji i iskaz Duje Pešuta koji je dao istražnom sucu 5 mjeseci nakon mučenja u kojem spominje krivce za svoje mučenje. Među osobama koje je naveo su svih 8 optuženih te joj jedna osoba prezimena Cupač koja je u međuvremenu poginula na ratištu, ali ne i Nikola Munjes. Naknadno, kada je Nikola Munjes optužen u drugom predmetu, Duje Pešut je svjedočio kako je mislio da je to Cupač, ali je od brata doznao da je to zapravo bio Munjes.

Njegov brat Ante Pešut svjedočio je također da je Munjes bio u skupini milicajaca, ali on je bio vani te nije vidio tko mu je mučio brata. Prilikom prepoznavanja odmah je pokazao na Munjesa kao jednog iz grupe. S druge strane, Duje Pešut prilikom prepoznavanja s fotografije na zadarskom sudu prošle godine nije bio siguran tko je Munjes. Uzelo se u obzir kako je prošlo 20 godina, kako je bio pretučen i spuštene glave, međutim sve te okolnosti činile su njegovo ponovno svjedočenje nužnim.

- Ponavljam ponovno kako sam mislio da je osoba koja me mučila Cupač, ali sam naknadno doznao da se radi o Nikoli Minjesu. I brat mi je to potvrdio – ustrajao je Pešut, čiji je brat već prije svjedočio i na splitskom sudu i također teretio Munjesa.

U nastavku suđenja saslušat će se 5 svjedoka iz Republike Srpske preko videolinka što će se organizirati preko Ministarstva pravosuđa.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.