D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 23.09.2017, Kapetan Dragan će se izvući? Jedna pravna ‘caka’ daje mu nadu

Završnim govorima predstavnika optužbe, Dragana Vasiljkovića i njegova odvjetnika Tomislava Filakovića na Županijskom sudu u Splitu završen je dokazni postupak u ovom predmetu koji je trajao godinu dana i u kojem je ispitano 60 svjedoka. Optuženom se sudi po tri točke optužnice, i to za zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva od sredine 1991. do početka 1993. godine.

Njegov odvjetnik Filaković je u svom završnom govoru rekao da je od samog početka, odnosno od podizanja optužnice, a posebno od potvrđivanja optužnice, kazneni postupak protiv njegova klijenta Dragana Vasiljkovića bio – nezakonit.

– Kako je moguće da se mom klijentu sudi za radnje koje su se dogodile 1991. i u veljači 1993. a da se te radnje kvalificiraju kao kazneno djelo iz članka 120. i 122. Osnovnog krivičnog zakona RH koji u vrijeme izvršenja radnji iz činjeničnog djela optužnice još nije postojao, niti je donesen i nije stupio na snagu. Kako je moguće da se potvrdi optužnica podignuta 31. prosinca 2015. a po kojom se mom klijentu činjeničnim opisom stavlja na teret izvršenje radnji u lipnju i srpnju 1991. te u veljači 1993. a da se podvode pod odredbe članka 120. i 122. OKZ RH, a taj zakon je donesen tek 22. ožujka 1993. godine? – pita se Filaković.

– U ovom slučaju se retroaktivno primjenjuje kazneni zakon, a to je zabranjeno kako kaznenim zakonodavstvom, tako i Ustavom RH. U vrijeme inkriminiranih djela na snazi je bio Krivični zakon SFRJ, koji je i formalno preuzet kao Republički zakon 8. listopada 1991. godine. Sudovi u RH, pa i ovaj sud za kaznena djela počinjena u tom vremenu, presude su donosili primjenom tog zakona, zašto to onda nije bio slučaj i u ovom predmetu protiv mog klijenta? – upitao je Filaković.

– Privremeni zatvor na Kninskoj tvrđavi u prostoriji barutane, a ne zemunice, kako tvrdi optužnica, osnovao je SUP Knin, kako tvrdi svjedok Milenko Zelenbaba, tadašnji načelnik SUP-a, te su čuvarsku službu obnašali jedino policajci SUP-a Knin i eventualno rezervni policajci, a nema nikakvih dokaza da je to činila Jedinica za posebne namjene kojom je zapovijedao moj klijent. Konačno i svjedoci oštećenici govore da su ti čuvari imali natpis “Milicija SAO Krajina”, a nitko od njih nije rekao da ih je tukao i mučio Dragan Vasiljković, pa čak ni da je ulazio u prostor zatvora, osim dva svjedoka optužbe.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu smatra da su tijekom postupka u potpunosti dokazali krivnju optuženog Dragana Vasiljkovića na osnovi dokumenata i iskaza svjedoka.

Svjedoci su, smatra ŽDO, bili do kraja konzistentni te su tijekom sudske rasprave govorili isto kao i u vrijeme istrage, a način kako svjedoci opisuju Kapetana Dragana upravo odgovara njegovu izgledu koji je prikazan na snimkama.

Tužiteljstvo smatra da je suđenje Kapetanu Draganu legalno i legitimno jer je RH, prema Ustavu, od 22. prosinca 1990. suverena država sa svim elementima državnosti te je u skladu s tim 22. veljače 1991. donesen Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Socijalističke Republike Hrvatske koji je predvidio kaznena djela protiv RH, na koji način je RH pružena kaznenopravna zaštita karakteristična za suverene države.

Pri tome nije od utjecaja to što je RH tada još ostala u sastavu SFRJ-a, kao što ni u vrijeme donošenja Ustava još nije bila međunarodno priznata jer proglašenje suverenosti prethodi njezinu međunarodnom priznanju.

Objava presude bit će u utorak, u 13.30, na Županijskom sudu u Splitu, u velikoj dvorani suda.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.