D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 29.12.2016., Kapetan bojnog broda Pavle Pantić osuđen za ratni zločin prilikom napada na Split: zbog ubijanja i ranjavanja civila dobio šest godina zatvora

Na Županijskom sudu u Splitu je završeno suđenje kapetanu bojnog broda i bivšem zamjeniku zapovjednika Lore Pavlu Pantiću (77), optuženom za ratni zločin prilikom napada na Split kada su poginula četiri i ranjena 11 civila.

Prema nepravomoćnoj presudi osuđen je na šest godina zatvora.

- Kao zapovjednik Prvog sektora Lore i zamjenik zapovjednika Lore Pavle Pantić je sudjelovao u operacijama koje su prouzrokovale smrtne slučajeve, ranjavanja i materijalnu štetu. Gađali su se civilni ciljevi, on je bio aktivno vojno lice, a nije napravio ništa da to spriječi, ranije je kazala tužiteljica, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Splitu.

Sa suprotne strane Pavle Pantić i njegov branitelj su tražili oslobađajuću presudu smatrajući da nema dokaza da je Pavle Pantić počinio ratni zločin.

- On nije imao ovlasti da spriječi navedene akcije. Kada je u rujnu 1991. godine nastalo osipanje starješinskog i vojnog kadra iz Lore, on je svakome tko je želio otići to i omogućio – kazao je odvjetnik koji ga zastupa.

Pavlu Pantiću se 1994. godine sa još 31 osobom sudilo prema optužnici koja im je na teret stavljala smrt i ranjavanje civila te počinjenje štete na civilnim, stambenim i gospodarskim objektima od tadašnjih 32 milijuna njemačkih maraka.

Splitsko pravosuđe je za njim još prije 22 godine raspisalo međunarodnu tjeralicu na temelju koje je i lišen slobode krajem prošle godine na granici Crne Gore i Srbije kada se iz Beograda vraćao u Sutomore kod Bara, gdje je živio otkako se mornarica bivše vojske povukla iz Splita.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.