D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 10.11.2017, Tko je fantomska žena u štiklama i minici koja se iživljavala nad zarobljenicima?

Na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje Tomislavu Duiću i Emiliju Bunguru, optuženima za ratni zločin u Vojno-istražnom centru Lora 1992. godine.

Pročitani su iskazi Dušana Parpure, bivšeg šefa Kirurgije tadašnje Vojne bolnice u Splitu, i Marije Knežević, udovice Nenada Kneževića, koji je podlegao ozljedama zadobivenim u zarobljeništvu. Sudsko vijeće namjeravalo je pročitati iskaz Tanje Belobrajdić, bivše supruge prvooptuženika Tomislava Duića, ali kako su u inkriminiranom razdoblju još bili u braku, riječ je o tzv. privilegiranom svjedoku.

Bračni drugovi spadaju u skupinu svjedoka koje se posebno tretira i mogu, ako žele, odbiti svjedočenje, te se također u ponovljenim postupcima njihovi iskazi ne smiju čitati kao iskazi ostalih svjedoka bez da su osobno došli na glavnu raspravu i pritom se izjasnili žele li svjedočiti.

Opravdan nedolazak

Svoj nedolazak svjedokinja Belobrajdić opravdala je pet dana prije rasprave liječničkim pregledom, na koji je dugo čekala i koji nije mogla odgoditi. Uz ispričnicu je priložila i liječničke nalaze, tako da je sudsko vijeće njezin izostanak procijenilo potpuno opravdanim.

Tanja Belobrajdić je zajedno sa suprugom došla u Split nakon pada Vukovara, u kojem su sudjelovali u obrani grada. Tomislav Duić je u Vukovaru ranjen i napustio je grad među posljednjim hrvatskim vojnicima. Do sada je Tanja, koja se u to vrijeme prezivala Duić, dala tri iskaza, i to tijekom istrage te dva puta na glavnim raspravama 2002. i 2005. godine.

Neki od zarobljenika su je spominjali kao jednu od mučiteljica u Lori te su opisivali žensku osobu duže plave kose koja je dolazila u maskirnoj uniformi u zloglasni “blok C” i zlostavljala zarobljenike. Pojedinci su govorili kako je dolazila u kratkoj suknji s palicom o pojasu i visokim potpeticama. Svi ti svjedoci nisu znali ženu po imenu, nego su navodili kako su čuli da je ona supruga zapovjednika zatvora. Opisi fantomske žene razlikovali su se što se tiče fizičkih obilježja jer su neki spominjali plavu, a neki crvenu kosu, dok je za neke bila niska, a za druge visoka.

Sama Tanja Belobrajdić je tijekom rasprava na kojima je svjedočila pokazivala fotografije iz tog razdoblja na kojima je bilo vidljivo kako ima kratku tamnu kosu. Nadalje, izričito je negirala odijevanje kratke suknje i obuvanje cipela s visokim potpeticama uz maskirnu uniformu.

Nedosljedne izjave

Posvjedočila je kako je često dolazila kod tadašnjeg supruga u Loru i kako joj je poznato da je on brinuo o zarobljenicima, nije ih zlostavljao i uvijek je pazio da imaju osiguranu liječničku pomoć u slučaju potrebe.

Upravo zbog nedosljednih izjava zarobljenika o njezinu sudjelovanju u ratnom zločinu, ona nikada nije bila niti osumnjičenik u slučajevima “Lora 1” i “Lora 2”. Danas živi u Vukovaru i uspješno se bavi pisanjem romana.

Suđenje se nastavlja početkom prosinca, za kada će se ponovno pozvati svjedokinja Belobrajdić te još dva svjedoka.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.