D.I.C. Veritas

Smedia, 20.09.2012., S media istražuje: Hrvatski političari se zabavljaju vređanjem Srba?

U protekla dva meseca srpska zajednica našla se na oštrom udaru hrvatskih političara. O ovom problemu za S media portal govore Srbi iz Hrvatske, predstavnici izbegličkih udruženja i hrvatski analitičari.

Hrvatski političari ušli su u prethodna dva meseca u ozbiljnu kampanju protiv srpske manjine u Hrvatskoj. Predsednik Ivo Josipović žučno je raspravljao sa predsednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem. Razmenjene su teške optužbe, a ružne reči punile su naslovne strane.

Samo mesec dana kasnije, gradonačelnik Splita Željko Kerum okrivio je Srbe za sve probleme u Hrvatskoj i izazvao žestoke reakcije u Srbiji.

Josipović osudio Kerumov govor mržnje
I Hrvatska ugovara bez tendera: Zašto Josipović napada predstavnika Srba?

Predstavnici Srba u Hrvatskoj, predstavnici izbegličkih udruženja i analitičari ocenjuju da su poslednja dešavanja neprimerena, a da su izjave na granici fašističkih.

Kerum zabavlja Hrvate

Ivica Đikić, urednik srpskog nedeljnika „Novosti“, koji se našao na udaru predsednika, kaže za S media portal da uvredljive poruke na račun Srba zabavljaju Hrvate.

-Navikli smo na slične izjave – komentariše Đikić za S media portal.

-U Hrvatskoj se oni doživljavaju kao vid zabave, zabavnog lupetanja. On je poslanik u Saboru, gradonačelnik Splita, a njegove izjave su fašističke. Javnost njegove nastupa prihvata sa osmehom, a trebalo bi da budu shvaćene vrlo ozbiljno. Na svim niovima u celoj zemlji se skriva iskonski animozitet prema Srbima, Jevrejima i Romima.

Puhovski: Kerum kao lokalni Hitler

Zagrebački profesor Žarko Puhovski slaže se sa ovom ocenom. On u izjavi dostavljenoj S media portalu kaže da je Željko Kerum jedna vrsta lokalnog nacističkog vođe.

Izbeglice: Osuditi Keruma
Koalicija udruženja izbeglica iz Hrvatske osuđuje izjavu gradonačelnika Splita i zahteva njegovo procesuiranje. U saopštenju dostavljenom S media portalu oni podsećaju da niko od hrvatskih političara nje odgovarao za širenje mržnje, a da se istovremeno u Sisku vodi postupak protiv šestoro Srba da su širili diskriminaciju.

 

 

-Takav govor mržnje je tipičan za ekstremnu desnicu – navodi profesor Puhovski. – Tužilaštvo mora da reaguje. Sada Srba ima deset puta manje nego pre 15 godina, i nije mi jasno kako neko može da kaže da su oni najveći problem Hrvatske. To je paranoja!

Štrbac: Sukob Pupovac-Josipović mnogo opasniji

Direktor dokumentaciono-informaciong centra „Veritas“ Savo Štrbac daje svoje mišljenje o Kerumu, ali ističe da je mnogo ozbiljniji sukob na relaciji Josipović-Pupovac.

-Kerum je budaletina – na svoj način komentariše Štrbac.

-Takvih što je on ima mnogo. Ali, Srbima se od tih izjava ne može ništa gore desiti u odnosu na ono što im se već dogodilo. Ne vidim da on može bilo kako da ugrozi Srbe. Veći je problem između Ive Josipovića i Milorada Pupovca. Spor je između njih nastao na dan obeležavanja ‘Oluje', kad je Pupovac odbio Josipovićev poziv da dođe na proslavu. Predsednik Hrvatske je tada pokazao pravo lice. Tada je počeo da Srbima nameće Veljka Džakulu, političkog egzibicionistu. Rušeći Pupovca, sa kojima se ja ne slažem oko mnogo čeka, počinju problemi…

Štrbac ističe da zategnuti odnosi Srbije i Hrvatske moraju u određenom trenutku da budu rešeni:

-Josipović je rekao da bi trebalo sačekati pravi trenutak. On može doći ranije ako ih nateraju moćnici iz sveta, ali niko ne zna kada će do toga doći. Ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić će u Njujorku razgovarati sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem i ima najava da će razgovarati o povlačenju tužbi za genocid. To nas Srbe iz Hrvatske najviše interesuje.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.