D.I.C. Veritas

Sputnjik, 04.07.2020, Ostvaren Tuđmanov cilj da Srba u Hrvatskoj bude manje od tri odsto [Video]

Piše Nataša Milosavljević

Građani Hrvatske u nedelju biraju novi saziv Sabora. Predizborna kampanja trajala je kraće nego inače i sprovodila se u uslovima pandemije. Srbi direktno ovoga puta nisu bili tema, ali je po svemu sudeći već premašena Tuđmanova težnja da Srba bude manje od 3 posto, kaže predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac.

Štrbac ocenjuje da će za pobedu biti presudno ko će uspeti da okupi vernike i branitelje, jer se na poslednjem popisu preko 90 procenata stanovnika Hrvatske izjasnilo kao Hrvati, a čak je bilo postotak ili dva više katolika. „Poznato je da je crkva kod Hrvata uvek bila na prvom mestu – oni slušaju popove propovedi i nakon toga se opredeljuju kome će dati svoj glas,” rekao je on.

Srbi nisu direktna tema izbora ali…

Kada su u pitanju glavne stranke koje vode bitku za većinu u Saboru, HDZ i SDP, u kampanji uopšte nisu spominjale Srbe, posebno ne Srbiju, kaže naš sagovornik. „Nisu nas spominjali direktno ali se sve vreme vodila borba između ustaša i partizana u koju su se umešale još veće ustaše okupljene oko Miroslava Škore,” rekao je Štrbac. Prema poslednjim podacima koje HRT objavljuje, SDP dobija sigurna 52 mandata, dok HDZ zaostaje samo za jednim. Obe stranke, odnosno koalicije imaju manje poverenje glasača nego na prethodnim izborima, što našeg sagovornika ne čudi.

„Na političkom spektru HDZ je do sada bio od centra pa sve do krajnje desnice. Međutim, Plenković je HDZ pozicionirao u centar ali malo ulevo, što nije ni čudo, jer je on potomak partizana ali mu je to zamereno i došlo je do raslojavanja u stranci. Najdrastičnije kažnjavanje Plenković je doživeo od gradonačelnika Vukovara Ivana Penave koji je rekao da sve manje ima razlike između HDZ-a i SDP-a i prešao kod Škora kojem sada već daju 18 mandata,” objašnjava naš sagovornik.

Pupovac sigurni predstavnik Srba

Ukoliko bi ostala ovakva izborna kombinatorika, Savo Štrbac kaže da nas čeka veoma neizvestan ali i interesantan rasplet.

„HDZ bi uz manjine i „Most“ mogao da napravi vladu, dok SDP sve da ima i 10 mandata više teško može da formira vladu, jer Škoro ne želi sa njima. Što se tiče Srba, iako postoji konkurencija do sada je pobeđivao Milorad Pupovac i nemam dilemu da će tako biti i sada. On je  veoma hrabar čovek koji je ispekao politički zanat i ako ćete procenjivati po napadima Hrvatske strane onda ćete videti da spaljuju lutke sa njegovim likom i da ispisuju parole ‘ubij Pupovca’. Škoro i desni spektar grade svoj uspeh na odnosu prema Pupovcu kao etno biznismenu,” naglašava naš sagovornik.

U Hrvatskoj postoji netolerancija na Srbe

Kad je Pupovac prvi put koalirao sa HDZ- om za vreme Ive Sanadera, Štrbac kaže da su Srbi u dijaspori to dočekali na nož. Dodaje da su su se nedugo zatim sreli u Banjaluci kada ga je i pitao zašto je prišao HDZ-u kada nam se sve loše desilo pod njihovom vlašću – ubijanja, egzodus i gubitak svih prava. „Onda mi je on otvorio oči rekavši: Nas smo trojica. Do sada smo kao manjina imali mesto u Saboru pored ulaznih i izlaznih vrata i ko god da je prošao on je ili rečima ili bukvalno pljuvao na nas. Onda nam se pružila šansa da to promenimo, jer sa pozicijom možemo nešto da uradimo. I sada su, kao i tada Srbi neophodan tas na vagi,” rekao je Štrbac.

I pored toga što participiraju u vlasti, u Hrvatskoj ne postoji tolerancija na Srbe, što je pokazao i postupak prema Novaku Đokoviću, kaže naš sagovornik. Najveći greh je, prema njegovom mišljenju biti Srbin i to još pravoslavac.

Savo Štrbac podseća da se ovih dana obeležava sedam godina od njihovog pristupanja Evropskoj uniji kada su obećali da će zatvoriti odnos prema Srbima i pravosuđu, a zapravo do sada ništa nisu promenili.

„Naprotiv, u Hrvatskoj je ponovo krenulo sve gore i gore po Srbe. Kada su ušli u NATO tek onda više nije bilo nikakve potrebe da prikrivaju tu svoju mržnju prema Srbima i svemu što je srpsko,” rekao je on.

Premašena Tuđmanova težnja da Srba bude manje od 3 posto

Hrvatska je završila šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji, a pred najmlađom članicom su bili brojni izazovi – Bregzit i pitanje višegodišnjeg finansijskog okvira oko kojeg se još uvek nije pronašlo kompromisno rešenje, deblokiran je status Severne Makedonije i Albanije i otvoreno je novo poglavlje u pregovorima s Crnom Gorom.

Savo Štrbac kaže da su evropski zvaničnici pohvalili Hrvatsku za uloženi trud. „Plenković na tom uspehu gradi svoju predizbornu kampanju ali je Srbija za njihovog mandata tu gde jeste. Da su predsedavali još pet godina, sve to vreme mi ne bismo otvorili ni jedno poglavlje. Oni često prigovaraju da je ugroženija nacionalna manjina u Hrvata u Srbiji nego obrnuto, a ja sam pravio poređenja. Njih je ovde 0,8 odsto, a nas je 1991. bilo 12,2 odsto, već 2011. godine Srba u Hrvatskoj je bilo 4,3 posto, a naredni popis je na proleće 2021,” rekao je Štrbac.

On je za morbidne i do sada nezapamćene plakate i grafite koji su upereni prema Srbima rekao da nisu postavljeni zbog izbora, već zbog popisa stanovništva koji sledi. „U Hrvatskoj postoji fenomen da na jednog povratnika Srbina iz Srbije odlazi još uvek četiri do pet Srba – to je takozvani tihi egzodus. Imali smo i Zakon o brisanju Srba sa prebivališta pa sve to navodi na zaključak da će biti ostvarena, a ja verujem i premašena Tuđmanova težnja s početka devedesetih koju je zacrtao, a to je da će srpsko pitanje biti rešeno za sva vremena kad Srba bude manje od 3 procenta u ukupnoj populaciji i mislim da su oni to već domašili,” ocenio je Savo Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.