D.I.C. Veritas

Спутњик, 21.05.2022, Хрватска одавно условљава Србију: Заоштравање између Загреба и Београда због оптужница

Изјава хрватског председника Зорана Милановића да је Србија условљена у процесу евроинтеграција јесте упечатљива, али није изненађујућа, јер Хрватска одавно условљава Србију у том процесу и сви њени челници су у томе од почетка јединствени, каже председник Документационо информативног центра „Веритас“ Саво Штрбац.

Хрватске власти, појашњава Штрбац, већ годинама говоре да ће Србија пре пријема у чланство у ЕУ морати да реши границе на Дунаву и питање несталих. Такође, додаје наш саговорник, хрватски челници траже и да Србија стави ван снаге Закон о организацији и надлежности државних органа у поступцима за ратне злочине из 2003. године, а у складу са којим је српско Тужилаштво за ратне злочине подигло оптужницу против четворице пензионисаних официра хрватске војске због ратног злочина над српским цивилима током војно-полицијске акције Олуја у августу 1995. године.

Управо ове оптужнице изазвале су бурну реакцију хрватског председника Зорана Милановића који је рекао да „Србија крши обавезе у процесу прируживања Европској унији тиме што подиже оптужнице против бивших пилота хрватске војске“ и да Србија „стално има неки 27. март и онда се чуди што су их Немци бомбардовали“.

Хрватска одавно условљава Србију

Хрвати, наводи Саво Штрбац, не дозвољавају да Срби, како то кажу у Хрватској, као „агресори који су криви за све ратове деведесетих”, још имају и надлежност да суде за ратне злочине хрватским бранитељима.

„Око тога је и раније било пуно проблема, рецимо, када се 2011. године судило Марићу, једином припаднику хрватских оружаних снага који је осуђен у Србији. Такође, када је Београд те године доставио у Хрватску оптужнице против групе од четрдесетак припадника хрватске војске, власти и функционера, Хрватска је донела закон о ништавости свих правних аката које су донели војни и редовни правосудни органи за време СФРЈ, СРЈ, СЦГ и данас Србије. Дакле, Хрвати су, ма ко био на тим високим функцијама, јединствени у томе да ће Србија на свом путу ка ЕУ морати да реши све те проблеме, које ће они наравно још допуњавати”, оцењује Штрбац.

Србија „чип“ на свим хрватским изборима

Како каже, хрватски академици су чак и проширили тај списак захтева Србији, па траже и да се Срби одрекну „мита о Јасеновцу” и да се промени однос према Степинцу.

„Све то што се од Србије тражи на њеном путу ка ЕУ ће, верујете ми, бити нешто око чега ће се кандидати такмичити на било каквим наредним локалним, парламентарним или председничким изборима у Хрватској, а можда ће тај списак захтева или услова Србији и проширивати како би дали свој пристанак за њен улазак у Европску унију”, сматра Штрбац.

Да сте Немце дочекали цвећем…

На питање како тумачи Милановићеву изјаву да Срби „стално имају неки 27. март и онда се чуде што су их Немци бомбардовали”, саговорник Спутњика каже да хрватски председник никада није једнозначан у својим изјавама и да га је често тешко разумети будући да је у изражавању врло сликовит.

„Он је увек провокативан у својим изјавама, изражава се фигуративно и то што је рекао се једино може превести као – ко вам је крив што нисте као ми Хрвати, ми смо Немце и њихове тенкове дочекали са цвећем када су улазили у Загреб, а ви сте правили неке тамо демонстрације у Београду, узвикивали „Боље гроб, него роб”, па сте и доживели нападе 6. априла и пролазите како пролазите”, каже Штрбац.

Он наглашава да дуго прати иступе председника Хрватске и да се у свакој Милановићевој изјави може наћи нешто што се може поздравити, али и нешто над чиме ћете се згражавати, као и у ово сада.

„Али, знајући ко је Зоран Милановић, одакле је и ко су му били преци, не мислим да је он фашистички оријентисан. Ако неко у Хрватској напада усташтво, онда је то он. Иако је због једних избора својевремено измислио неког деду усташу, он у фамилији није имао никога ко је био усташа, напротив, његови су у Другом светском рату били партизани. Дакле, њега стварно треба добро протумачити и не верујем да је он овом изјавом оправдавао бомбардовање Београда од стране Немачке. Он је, верујем, мислио на то да он заправо учи Србе да буду као Хрвати, али су Срби, по његовом мишљењу, слаби ученици па су се, уместо цвећа, успротивили тој великој сили у оба светска рата”, закључује Саво Штрбац.

Министар одбране Србије Небојша Стефановић одговорио је председнику Хрватске Зорану Милановићу да је „просто невероватно да било ко ћути о ратним злочинима и још невероватније да неко такво ћутање покушава да представи као вредности Европске уније и наметне га другима. Србија дубоко верује да сваки ратни злочинац мора бити процесуиран и да је то у потпуности у складу не само са европским вредностима, већ да је то нормално у цивилизованом свету”.

Сандра Черин

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.