D.I.C. Veritas

Спутњик, 25.07.2019, Скандалозна изјава хрватске историчарке: Геноцид у НДХ су починили Срби, а не усташе!

Хрватска историчарка Влатка Вукелић назвала је устанак српског становништва у Србу 1941. године против усташких власти — геноцидом Срба над локалним становништвом!

Први организовани напад на усташке институције које су починиле злочин над Србима у том крају, Вукелићева назива „злочиначким оргијањем“, преносе „Новости“.

Она, позивајући се на десничарске историчаре и ревизионисте историје, Марија Јареба и Анту Назора, српски устанак из 1941. пореди са српским барикадама на почетку сукоба деведесетих година прошлог века.

Како преноси један од десничарских портала „Камењар“, али и остали десни портали, Вукелићева српски устанак, односно први оружани отпор у Независној Држави Хрватској (НДХ) назива „покољем над цивилима“.

За њу су ратне злочине чинили српски устаници, а не усташке снаге, па подсећа хрватску јавност да сада Хрвати пишу историјске уџбенике, те да то треба да чине онако како њима одговара.

Влатка Вукелић, председница Удружења „Хрватска слободна десница“, тврди да је, као одговор на успостављање НДХ, „српско становништво, уз подршку монархистичких кругова из тадашње Србије, покушало офанзивно деловање“.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.