D.I.C. Veritas

Спутњик, РТРС, 05. 08. 2023, У Бањалуци обиљежавање 28 година од “Олује”: Положени вјенци на Пердуовом гробљу

Полагањем вијенаца на споменик страдалим Крајишницима на Динари на Пердуовом гробљу у Бањалуци данас је почело обиљежевање 28 година од погрома српског народа у злочиначкој акцији “Олуја” у организацији у организацији Документационо-информационог центра “Веритас”.

- Перцепција о дешавањима у “Олуји” и сличним догађајима веома споро се мијења у свијету, и то је рекао бих “борба на мишиће” – рекао је директор “Веритаса” Саво Штбац.

Права култура сјећања је тамо гдје су се догађаји збили, каже Штрбац, и гдје видите сваког појединца који је страдао.

- Не смијемо да заборавимо ни једну жртву. То је за мене култура сјећања – поручио је Штрбац.

Миран Урукало, син једног од страдалих Крајишника Милорада Урукала, каже да је био у колони избјеглица одвојен од родитељима са којима се спојио код Босанског Петровца.

- У десет дана два су шока била за моју породицу, двије трагедије. Ми смо имали једну прије саме колоне. Ја сам био у тој колони као и остали, али одвојен од своје породице. Брат ме је пронашао на једној ливади – присјетио се Урукало.

На Пердуовом гробљу у Бањалуци подигнут је споменик за деветорицу Далматинаца које су 26. јула 1995. године на Динари заборили припадници Хрватске војске и ХВО-а.

Скелети њих шесторице су извучени из вртача на Динари 11. новембра 1998. године, док су три скелета ексхумирана из масовне гробнице у селу Камен код Гламоча у априлу 1996. године.

Централна церемонија обиљежавања 28 година од Погрома “Олуја” одржана је синоћ у Приједору, у организацији одбора влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.