D.I.C. Veritas

Srbija Danas, 14.11.2023, SKANDAL BEZ PRESEDANA! Zahtevaju da SRPSKA DECA U ŠKOLAMA UČE DA SU SRBI AGRESORI

Udruženje hrvatskih veterana tražilo je da se o građanskom ratu uči kao o agresiji JNA.

Sa skupa „Ovčara – zločin bez kazne“, održanog za vikend u prestonici Hrvatske, Udruga zagrebačkih dobrovoljaca branitelja Vukovara uputila je zahtev tamošnjem Ministarstvu nauke i obrazovanja da se u svim školama, posebno gde su u većini deca srpske nacionalnosti, uvede jedinstven obrazovni sistem u kojem će se o Domovinskom ratu učiti kao o odbrani hrvatskog naroda od srpsko-crnogorske i agresije JNA, a ne kao dosad o građanskom ratu, preneo je jedan portal.

Ipak, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istakao je da (zasad) nema razloga za brigu jer se nastavni program ne može menjati na taj način.

- Deca srpske nacionalnosti koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu uče prema programima koji su odobreni od strane školskih vlasti Republike Hrvatske. Zahtev koji je naveden protivan je tom programu i načinu na koji se on može menjati - precizirao je on.

Međutim, Udruga je inicirala i zahtev za ratnu odštetu od Srbije a u vezi sa slučajem “Ovčara”, kao i uvođenje novog krivičnog dela – kršenje deklaracije o Domovinskom ratu, za šta je predložena kazna zatvora od najmanje pet godina, a u slučaju funkcionera osam godina.

Predsednik Informaciono-dokumentacionog centra „Veritas“ iz Beograda Savo Štrbac stavio je sve tri inicijative u kontekst predstojećeg obeležavanja Dana sećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, 18. novembra, ali i izbora koji sledeće godine očekuju Hrvatsku.

Takođe, podsetio je na poteze gradonačelnika Vukovara i aktuelnog predsednika Domovinskog pokreta Ivana Penevu, koji je napravio plakat za obeležavanje Dana sećanja s ustaškim “U”.

- U Škabrnji je 400 ljudi potpisalo peticiju da ne žele predstavnike srpske manjine. U kontekstu toga treba posmatrati i zahteve Udruge zagrebačkih dobrovoljaca – rekao je Štrbac, te dodao da što se tiče pritisaka da srpska deca ne uče po A programu, u okviru kojeg su udžbenici prilagođeni našoj manjini, mnogi roditelji iz straha nisu ni koristili ovo pravo, kao ni mnoga druga koja ima garantuje Zakon o nacionalnim manjinama.

- Posledice svega, uključujući i pokušaj uvoženja verbalnog delikta, jesu napadi na Srbe – zaključio je Štrbac.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.