D.I.C. Veritas

srbija.gov.rs, 10.10.2018, Ексхумација посмртних остатака жртава “Олује” у Лици

Београд, 10. октобар 2018. године – Комисија за нестала лица Владе Републике Србије саопштила је да су данас на подручју Личко-сењске жупаније надлежни органи Хрватске завршили процес ексхумација са регистрованих гробних места, на којима су покопани посмртни остаци жртава српске националности које су страдале у акцији хрватске војске и полиције „Олуја”.

Процес ексхумација на овом подручју трајао је два радна дана, током којих су ексхумирани посмртни остаци, и то на Православном гробљу у Водотечу (3), Градском гробљу у Оточцу – православни део (1), месном (православном) гробљу у Дољанима (2) и на месном гробљу у Рудопољу (3).

Од свих ексхумираних посмртних остатака су узети узорци ради идентификације методом ДНК анализе.
Према подацима Комисије, до сада је у региону Лике ексхумирано 240 лица, и то најпре на гробљу у Грачацу 155, Кореници 27, да би након прекида, процес био настављен тек у октобру 2006. године ексхумацијом посмртних остатака 58 жртава на локацији Житник код Госпића.

У овом региону, од укупног броја ексхумираних, 177 лица је идентификовано и предато породицама.
У складу са потписаним међудржавним документима са Хрватском и на основу њих постигнутих договора, ексхумацијама су у својству посматрача присуствовали представници Комисије за нестала лица.

Наставак ексхумација је од посебног значаја за убрзање решавања случајева лица која се воде као нестала у вези са оружаним сукобима, као и сарадње надлежних тела у региону, имајући у виду његов хуманитарни значај, а посебно за чланове породица несталих лица.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.