D.I.C. Veritas

Srbija.gov.rs, 13.05.2014., Идентификовани посмртни остаци 19 жртава српске националности

Београд/Загреб, 13. мај 2014. године – Комисија за нестала лица Владе Републике Србије саопштила је да је данас у Загребу обављена идентификација посмртних остатака 19 жртава српске националности страдалих током оружаних сукоба на простору бивше Југославије у периоду од 1991. до 1995. године у Хрватској.

У саопштењу се наводи да је идентификација обављена у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, у присуству чланова породица настрадалих.

Посмртни остаци ексхумирани су у Двору, Задру, Шибенику, Машићкој Шаговини и на другим локацијама, а идентификација је извршена методом анализе ДНК.

Сахрана посмртних остатака биће обављена у складу са жељама које су изразиле породице.

Из регистрованих гробница на територији Хрватске, у периоду од 2001. до 2013. године, ексхумирани су посмртни остаци 1.035 жртава српске националности страдалих у акцијама хрватске војске и полиције „Бљесак“ и „Олуја“, при чему су посмртни остаци 643 идентификоване жртве предати породицама.

На овај начин настављен је процес идентификација жртава српске националности страдалих у западној Славонији 1991. године и у акцији „Олуја“ 1995. године, што је од посебног значаја за породице несталих, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.