D.I.C. Veritas

SRNA, 05.08.2018, Danas obilježavanje 23 godine od stradanja Srba u „Oluji“

BANjALUKA, 5. AVGUSTA /SRNA/ – U Banjaluci će danas biti obilježeno 23 godine od stradanja i progona Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” u organizaciji Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Tim povodom u 9.30 časova biće položeni vijenci stradalim Krajišnicima na Perduvovom groblju, dok će u 11.00 časova u Hramu Hrista Spasitelja biti služen parastos.

Tribina “Dani tuge i sjećanja” biće održana u 12.00 časova u Narodnom pozorištu. Na tribini će biti riječi o pravnim problemima izbjeglih raseljenih i stradalih Krajišnika.

Koordinator Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” za Banjaluku Radomir Kužet izjavio je ranije da su u operaciji hrvatskih snaga “Oluja” 1995. godine izvršeni genocid i etničko čišćenje nad srpskim narodom, jer je više od 1.860 Srba iz Republike Srpske Krajine ubijeno, a četvrt miliona protjerano.

Sinoć je u Bačkoj Palanci u organizaciji vlada Srbije i Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve obilježen Dan sjećanja na ubijene i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”, kojoj su prisustvovali zvaničnici Srpske i Srbije.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.