D.I.C. Veritas

Srna, 06.12.2015., Štrbac: Jezik mržnje i prijetnje – obrazac ponašanja prema Srbima

BEOGRAD, 6. DECEMBRA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da su jezik mržnje i prijetnje postale obrazac ponašanja prema Srbima u Hrvatskoj.

Povodom prijetnji koje je ljekar vukovarske bolnice Vladimir Horvatić uputio predsjedniku SDSS-a Vojislavu Stanimiroviću, Štrbac kaže da se jezikom mržnje najčešće služe oni Hrvati koji su itekako svjesni svojih srpskih korijena i koji se, iako su ostvarili viševjekovni san i dobili skoro etnički čistu državu, ne mogu osloboditi te frustracije.

“Bilo bi logično da Srbi, kao evidentno poraženi u Hrvatskoj, koji su ostali bez domova, najmilijih i teritorije, govore takvim jezikom, a dešava se upravo suprotno. Oni koji sebe smatraju Hrvatima obračunavaju se sa `ostacima ostataka Srba` sa takvom mržnjom koja sve ruši”, rekao je Štrbac.

Korijen za takvo ponašanje ne malog broja Hrvata, Štrbac vidi u procesu unijaćenja kroz koji je prošao značajan broj današnjih Hrvata.

“Većina od njih su bili Srbi i pravoslavci, a sada bi da su veći katolici od pape. Posebno je to izraženo kod Dalmatinaca, Ličana i Hercegovaca, a najmanje kod Zagoraca, koje mi Srbi iz Hrvatske i smatramo jedinim pravim Hrvatima”, rekao je Štrbac.

On je ukazao da je i sam izložen svakodnevnim prijetnjama preko telefona, pisama i društvenih mreža i da se mnogima u Hrvatskoj ne sviđa ni to što “prebrojava mrtve”, ni to što je ovih dana u javnost izašao sa istinom o bivšem članu SDSS-a Mirku Raškoviću koga je raskrinkao, a što nekima ne odgovara.

Štrbac kaže da već 20 godina nije otišao na grob oca i sina u Hrvatskoj, jer je usljed mržnje postao “persona non grate” i neprijatelj broj jedan u toj zemlji.

“Oni smatraju da sam ja pisao optužnicu za hrvatske generale, a da je Karla del Ponte samo potpisala, kao i da sam pisao srpsku kontratužbu protiv hrvatske tužbe. Snimili su serijal `Samo Savo Srbina spašava`, koji sadrži najvulgarnije psovke, vređanja i prijetnje. Dobronamjerni ljudi iz državnog rukovodstva su me 1998. godine vratili sa granice i više ne idem u Hrvatsku”, rekao je Štrbac.

Doktor Opšte bolnice u Vukovaru Vladimir Horvatić uputio je preko svog “Fejsbuk” naloga prijetnje predsjedniku SDSS-a Vojislavu Stanimiroviću, poručivši, uz psovke, da će mu se “napiti krvi iz tri prsta četnička i da neće dozvoliti da on odlučuje o mandatima u Hrvatskom saboru”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.