D.I.C. Veritas

Srna, 07.08.2015., U Bravskom obilježeno 20 godina od egzodusa Srba

BOSANSKI PETROVAC, 7. AVGUSTA /SRNA/ – Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-krsta u mjestu Bravsko/Janjila kod Bosanskog Petrovca, danas je obilježeno 20 godina od egzodusa srpskog naroda iz bivše Republike Srpske Krajine /RSK/.

Parastos je služio Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Atanasije koji je rekao da su na ovom mjestu pobijena nevina djeca Božija.

“Najprije su ih istjerali iz njihovih domova, pa im onda nisu dali da pobjegnu nego su ih ovdje pobili”, naglasio je vladika Atanasije.

On je rekao da je ovdje počinjen zločin nad nevinim ljudima, a da zločinci još žive, ističući da bi volio da su se zločinci pokajali jer se bez pokajanja neće promijeniti.

Direktor dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da ni 20 godina nakon ovog i drugih zločina u “Oluji” nad Srbima u Krajini još niko nije odgovarao.

“Za ovaj zločin niko nije odgovarao, a zna se da su hrvatski avioni koji su poletjeli sa splitskog aerodroma bombardovali izbjegličku kolonu iz Krajine i počinili ovaj strašan zločin”, istakao je Štrbac.

On je rekao da je iz hrvatskih dokumenata u sudskom sporu između Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu vidljivo da je bombardovana kolona, kako su oni naveli, tenkova i oklopnih srpskih vozila, što nije tačno, već je riječ o izbjegličkoj koloni srpskih civila.

Štrbac kaže da u Tužilaštvu BiH još nema podizanja optužnice za ovaj zločin iako je ranije bilo obećanja da će se to desiti.

“Prema mojim informacijama, Tužilaštvo BiH, i kada bi podiglo optužnicu, ona ne bi imala efekta jer bi se sudilo ljudima koji žive u Hrvatskoj, a ne na teritoriji BiH”, naveo je Štrbac.

On je poručio da treba raditi na tome da nikada više ne bude rata i da više nikad ne stradaju nedužni civili i djeca, kao što je bio slučaj na Petrovačkoj cesti.

Vijence kod Spomen-krsta u Bravskom položili su delegacija “Veritasa”, predstavnici Udruženja porodica ubijenih, nestalih i zatočenih u Hrvatskoj, hrvatske opštine Donji Lapac, Ličko-senjske županije, opštine Drinić i članovi porodica poginulih.

Na mjestu Bravsko, između Bosanskog Petrovca i Ključa, avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva “mig-21” bombardovao je 7. avgusta 1995. godine izbjegličku kolonu Srba iz Republike Srpske Krajine.

Tada je poginulo devet civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnja djevojka, dok je na desetine ranjeno.

Poginuli su Darinka Drča /1927/ i njeni unuci Jovica Drča /1989/ i Mirjana Dubajić /1974/, svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca, Nevenka /1984/ i Žarko /1986/ djeca Spase Rajića iz Donjeg Lapca, Krstan Vuković /1951/ rođen u Han Kuli kod Banjaluke i njegov sin Darko /1982/ rođen u Bihaću, obojica živjeli u Donjem Lapcu, te Branko Stjelja /1923/ i njegov sin Mirko /1961/ iz Nadina kod Benkovca.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” na bivšu Republiku Srpsku Krajinu, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, protjerano je 250.000 Srba, a 2.000 ih je poginulo i nestalo.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.