D.I.C. Veritas

СРНА, 08.10.2020, Штрбац: Хитно откупити личне ствари логораша које се продају преко интернета [Фото]

БЕОГРАД, 8. ОКТОБРА /СРНА/ – Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је Срни да је за њега морбидна продаја личних ствари логораша усташког логора Јасеновац преко интернета и да би за тај случај требало да се заинтересују музеји у Хрватској, Републици Српској и Србији.

Штрбац сматра да би у овај случај морале да се укључе неке службе, а посебно музеји, као што су Меморијални центар “Јасеновац” у Хрватској, комплекс у Градини, те Музеј геноцида у Београду.

Он истиче да би под хитно требало обезбиједити средства да се ти експонати купе да не би доспјели у руке приватника-среброљубаца, односно да свједочења и докази о страшним временима не би поново прелазили из руке у руку у неке приватне архиве.

Karta za ishranu logoraša u hrvatskom nacističkom logoru Jasenovac, na ebay, 2020. Foto: Večernje novosti, ebay

Karta za ishranu logoraša u hrvatskom nacističkom logoru Jasenovac, na ebay, 2020. Foto: Večernje novosti, ebay

Штрбац наводи да су у логору Јасеновац жртве били Срби, Јевреји, Роми, антифашисти Хрвати, Словенци и да би цијело подручје бивше Југославије требало да буде заинтересовано за овај случај.

Он претпоставља да су Јевреји “већ у акцији да дођу до неких стари, ако су видјели нешто што се односи на Јевреје”.

И поред тога што је продаја ствари јасеновачких логораша преко интернета застрашујућа, каже Штрбац, у свему томе је добро што су се појавили неки експонати који су нестали прије 25 година, а који су могли да буду уништени.

Он је рекао да мисли да је неке предмете виђао као експонате у старој поставци музеја у Јасеновцу до распада Југославије 90-их, па и све до 1995. године, док је било у Републици Српској Крајини, која се одржала до хрватске војне акције “Бљесак” маја 1995. године.

“Тим стварима је мјесто у музејима. Музеј у Јасеновцу је био девастиран послије одласка Срба, можда је тада неко то покупио и чекао прилику да то изађе на тржиште на најморбиднији начин. Не знам ко је то урадио”, рекао је Штрбац.

Према његовом мишљењу, то су експонати из музеја, највјероватније из старе поставке која је била у Јасеновцу прије ове нове, модерне од прије седам до осам година, у којој је сада тешко препознати ко су злочинци, а ко жртве.

“У некој будућности, у некој трећој још модернијој поставци, могла би се ситуација обрнути, па да прави злочинци буду жртве, а праве жртве да буду злочинци, с обзиром на то како се врше разне ревизије на нашим просторима”, додао је Штрбац.

Он је рекао да је питање да ли је продаја ствари јасеновачких логораша преко интернета кривично дјело, с обзиром када је то украдено, јер све застарјева, осим ратних злочина.

“Можда је тај неко ко је то узео нудио поново те ствари државним установама, музејима, па можда се није погодио за цијену, па сада пушта на тржиште”, додао је Штрбац.

Он је подсјетио да је често говорио да постоји “црно тржиште” свега и свачега из ратова, видео-касета, те навео да је тако и сам долазио до неких видео-материјала преко пете или шесте руке.

“Вечерње новости” пишу да се многобројни предмети, документи и писма из времена злочиначке усташке Независне Државе Хрватске, али и оних који подсјећају на патње логораша из злогласног Јасеновца, слободно продају на “Ибеју” за цијену од 10 до 2.249 долара.

На продају се нуди се свашта, од писама логораша до јеловника који су добијали Јевреји, Срби, Роми које је усташка власт затворила у један од најстрашнијих логора у Другом свјетском рату.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.