D.I.C. Veritas

Srna, 09.09.2013., Štrbac: Srbiji interes Srba u drugom planu

BEOGRAD – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac upozorava da je zvanični Beograd interes srpskog naroda u Hrvatskoj podredio dobrosusjedskim odnosima sa Zagrebom i ocjenjuje da je reagovanje u vezi s nedavnim dešavanjima zbog ćirilice moralo biti žešće i konkretnije.

Štrbac poručuje da Beograd mora biti svjesniji da se dobrosusjedski i dobri državni odnosi sa Zagrebom ne mogu graditi na štetu srpskog naroda koji živi na teritoriji te zemlje.

On je za Srnu ukazao da je napad na ćirilicu mnogo više od napada na pismo srpskog naroda, odnosno da je to napad na sam narod.

“Nije to napad na ćirilicu. To je etničko čišćenje. Tiho etničko čišćenje preostalih Srba sa tih prostora”, upozorava Štrbac.

On naglašava da u Ustavu Srbije stoji da je ona dužna da brine o svim Srbima u svijetu, posebno u regionu, i dodao da je reagovanje u vezi sa napadom na ćirilicu, odnosno Srbe, moralo biti žešće.

“Ja nisam diplomata, ali znam da reagovanje diplomatije može biti blago, žestoko i žešće. Iz Beograda gotovo da nije bilo reagovanja. Nije bilo povlačenja diplomata, nije bilo prekida odnosa. A napadnuti su Srbi u regionu”, opomenuo je Štrbac.

On je naglasio da nije zagovornik toga da srpski tenkovi idu u Hrvatsku i stave se u odbranu naroda, niti Srbi na ovaj način da traže povratak svoje teritorije, nego da se naprosto traži zaštita preostalih Srba sredstvima koje poznaje zvanična diplomatija.

“Ovdje se mnogo više pažnje posvetilo jednom sportskom događaju, utakmici Srbije i Hrvatske, nego događajima u vezi sa pismom, što je apsurdno”, ocjenjuje Štrbac.

On smatra da bi najlogičnije i najispravnije bilo da je utakmica otkazana i na taj način iskazano nacionalno dostojanstvo i bar neka vrsta protesta protiv napada na ćirilicu i Srbe u Hrvatskoj.

“Umjesto da otkažu utakmicu, u Beogradu su ugostili plejadu hrvatskih funkcionera, i čak dozvolili da Zdravko Mamić, izvršni direktor FK Dinamo, koji je poznat po nacionalističkim ispadima, provocira sve na ‘Marakani’ i da mu čak Srbi skandiraju”, zaključio je Štrbac.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.