D.I.C. Veritas

Srna, 12.09.2012., Štrbac: Hrvatska se suočava sa prošlošću

Beograd – Direktor Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac smatra da će se u Hrvatskoj sve otvorenije govoriti o zločinima nad Srbima tokom proteklog rata, jer je pod pritiskom EU, u kojoj želi punopravno članstvo, javljaju agencije.

- Riječ je o višem nacionalnom interesu, odnosno ulasku Hrvatske u EU, koji se očekuje polovinom iduće godine, jer da se pita Hrvatska i njihovo pravosuđe nijedan slučaj ne bi bio procesuiran – rekao je Štrbac i dodao da su Tomislav Merčep i mnogi drugi Hrvati koji se procesuiraju u Hrvatskoj nacionalni heroji, a ne zločinci.

Govoreći o svjedoku, policajcu Hrvatske u vrijeme Tuđmana, Josipu Manoliću, koji je na suđenju Tomislavu Merčepu u Zagrebu potvrdio da je hrvatski državni vrh 1990-ih godina znao za misteriozna odvođenja i ubistva Srba, Štrbac je ocijenio da su “ovakva suđenja suočavanje Hrvatske sa prošlošću”.

- Ova suđenja mijenjaju opšteprihvaćenu sliku u svijetu o ratnim dešavanjima 1990-ih godina na području Hrvatske, gdje su po principu holivudskih filmova Hrvati bili dobri momci, a Srbi loši. To jesu suočavanja Hrvatske sa prošlošću – tvrdi Štrbac.

Podsjećajući da postoji desetak predmeta u Hrvatskoj u kojima se za zločine nad Srbima sudi pripadnicima hrvatske vojske, policije i paravojnih formacija, Štrbac je dodao da tek sada isplivavaju na površinu strašni zločini i materijalni dokazi koji potkrepljuju ono o čemu je “Veritas” godinama znao i javno govorio.

On je rekao da je očito da su svi znali, a Tuđman posebno, jer se ništa nije moglo desiti da on nije bio upoznat, ali se, “zbog mira u kući”, ćutalo.

- Ćutalo se, kako je upravo rekao Manolić, da se ne bi tokom rata uticalo na moral – pojasnio je Štrbac zbog čega su zločinci “umjesto sankcionisanja bili nagrađivani”.

On je napomenuo da je u prethodnom periodu bilo mnogo slučajeva u kojima su počinioci zločina oslobođeni jer, navodno, nije bilo dovoljno dokaza protiv njih, a sada Hrvatska, pritisnuta međunarodnom zajednicom, mora da promijeni stav ako želi da postane punopravni član evropske zajednice.

U zagrebačkom Županijskom sudu vodi se postupak protiv ratnog savjetnika ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislava Merčepa, koji se tereti za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine krajem 1991. godine.

Optužica tereti Merčepa za ubistvo 43 osobe, među kojima su i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i za nestanak još tri osobe.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.