D.I.C. Veritas

Srna, 13.10.2012., MILOJKO BUDIMIR: IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE – PRETNJA NOVIM SUKOBIMA

BEOGRAD (SRNA) – Najnoviji Izveštaj Evropske komisije o napretku država koje streme ka članstvu u EU ne doprinosi normalizaciji odnosa na Balkanu, nego predstavlja prietnju novim sukobima i konačno je razotkrio licemjernu politiku Unije prisutnu godinama, smatra predsjednik Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

„Tražiti od Srbije da prizna teritorijalni integritet Kosova, a u isto vrieme skinuti sa Hrvatske obavezu koja je bila sadržana u Poglavlju 23 „Pravosuđe i temeljna ljudska prava“ i negirati pravo na postojanje i na imovinu više od 500.000 izbjeglih i prognanih Srba najrečitije govori o pravim namerama“, rekao je Budimir Srni.
On kaže da je konačno svakome postalo jasno da su u pitanju dvojna merila koja su u suprotnosti sa standardima i principima na kojima bi trebalo da bude izgrađena EU kao zdrava i prosperitetna organizacija.
„Ako EU više brine kako će biti izvršena restitucija hrvatskih  brodogradilišta nego sudbina više od pola miliona hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji su proterani iz Hrvatske, gde su izgubili  osnovna ljudska i građanska prava, onda je valjda sada svakome jasno da je monitoring još jedna farsa i da se ničemu ne treba nadati“, naglašava Budimir.
Prema njegovim riečima, zaključak u Izvještaju koji kaže da će Evropska komisija nastaviti da prati napredak Hrvatske na putu do punog članstva u EU samo je bacanje prašine u oči i skidanje odgovornosti sa hrvatskog rukovodstva koje je nastavilo da vodi istu politiku kao i njihovi prethodnici kada su Srbi u pitanju.
„Izbegle i prognane Srbe iz Hrvatske zabrinjava i politika koju provodi nova Vlada Srbije, koja još nije u stanju da zaštiti naše interese i otvoreno postavi pitanje čelnicima EU mogu li Srbi iz Hrvatske koji su do rata bili konstitutivni narod dobiti onaj isti status koji za sebe traže Albanci na Kosovu i Metohiji“, ističe Budimir.
On naglašava da Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz  Hrvatske, povodom ovog izvještaja, upućuje javni protest pred dolazak evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.
„EU je izigrala naše poverenje i peticiju koju je potpisalo više od 70.000 izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske“, naveo je Budimir.
Evropska komisija juče je objavila izvještaj o napretku ili monitoringu za države kandidate.
U Izveštaju za Hrvatsku navodi se da ta država ispunjava obaveze iz pristupnih pregovora, a da u nekim segmentima treba uložiti dodatne napore.
Vladavina prava, poboljšanje javne uprave i pravosudnog sistema, te efikasna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i dalje su važne teme, a konkretno se pominje i potpisivanje privatizacionog ugovora za „Brodosplit“.
Evropska komisija nije preporučila davanje Srbiji datuma početka pregovora sa EU, a umesto toga, preporučeno je poboljšanje odnosa sa Kosovom.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.