D.I.C. Veritas

SRNA, 15.09.2017, Štrbac: Srbe procesuiraju da bi održali koncept da je rat bio oslobodilački

BEOGRAD, 15. SEPTEMBRA /SRNA/ – Najnovija optužnica protiv admirala Slobodana Rajčevića i bivšeg oficira JNA Čedomira Borojevića dokazuje da Hrvati, da bi održali “koncept domovinskog rata” kao oslobodilačkog koji je ušao u sve njihove udžbenike, rezolucije, deklaracije i svijest, moraju izmišljati nove ratne zločine i procesuirati Srbe, smatra direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

On je rekao Srni da Hrvati jednostavno moraju da slijede taj trend jer im je to garancija opstanka domovine koja je nastala na progonu i zločinu upravo tih Srba koje istrajno predstavljaju kao agresore.

“Kroz ova procesuiranja za navodne ratne zločine, kroz aktivnosti njihovih službi državne i vojne bezbjednosti na praćenju Srba mlađe generacije, oni nastoje da održe imidž žrtve iz rata devedesetih godina /20. vijeka/ i deklarišu ga kao oslobodilački”, naveo je Štrbac.

Prema njegovim riječima, cijela koncepcija hrvatske države počiva na tome da je neko došao u Hrvatsku, izvršio agresiju, a oni su se kao branili.

“To je potpuno neosnovano. Ni Srbi, ni JNA čiji su pripadnici bili i Rajčević i Borojević koje terete za navodni zločin u Šibeniku, nisu niotkud došli. Oni su 1991. godine bili tamo. Srbi su sad proslavili sedam vijekova manastira Krka. Ko gradi manastire na zemlji bez vjernika…, a JNA je tamo bila od Drugog svjetskog rata, nije došla 1991. godine da izvrši agresiju”, rekao je Štrbac.

On je pojasnio da su prvooptuženi Rajčević i drugooptuženi Borojević bili te 1991. godine kao vojnici JNA napadnuti od paravojske Hrvatske i da su se branili, što nigdje u svijetu sem u Hrvatskoj nije krivično djelo ratnog zločina.

“Garnizon JNA u Šibeniku bio je opkoljen, bez vode, struje i hrane. Vojnici su pucali na mitraljeska i snajperska gnijezda koja su Hrvati postavili na visoke zvonike svojih crkava. Sad ih optužuju da su rušili istorijske spomenike i uznemiravali stanovništvo, a oni su se samo branili”, naglasio je Štrbac.

On pretpostavlja da će Borojević biti zadržan u pritvoru u Hrvatskoj i da će tamo dočekati presudu, a da će Rajčević u odsustvu biti osuđen na kaznu višegodišnjeg zatvora, kao i da će hapšenje i procesuiranje Srba biti nastavljeno sve dok je živa generacija Srba iz Krajine i pripadnika JNA koja je bila u ratu.

On je uvjeren da Hrvati neće stati na tome i da će njihova “okupiranost” Srbima potrajati, čemu u prilog idu i njihova saopštenja o ugroženosti Hrvatske od mladih srpskih nacionalista.

“To izmišljaju. To nema veze sa životom. Obišao sam cijeli svijet i na neki način sam iznenađen pasivnošću naroda koji je prognan, kome je sve uništeno, koji traži još mnogo nestalih. Mladi Srbi nisu indokrinisani, niti mrze. Hrvati izmišljaju i održavaju imidž žrtve jer ništa im drugo ne preostaje”, naglasio je Štrbac.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je podignuta optužnica protiv šezdesetpetogodišnjeg državljanina Srbije i pedesetčetvorogodišnjeg državljanina Crne Gore, koji ima i državljanstvo Hrvatske, “zbog ratnog zločina počinjenog od 16. do 23. septembra 1991. godine tokom napada JNA i snaga SAO Krajine na Šibenik”.

Prema nezvaničnim saznanjima hrvatskih medija, drugooptuženi Čedomir Borojević /54/ uhapšen je u martu, dok je prvooptuženi nedostupan hrvatskom pravosuđu.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.