D.I.C. Veritas

Srna, 15.10.2012., VELIMIROVIĆ O BRAMERCU: JOŠ JEDNA POTVRDA PRISTRASNOSTI

BANJA LUKA (SRNA) – Udruženja srpskih žrtava rata ni ovaj put nisu dobila poziv da učestvuju na sastanku sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, što još jednom potvrđuje pristrasnost i u definisanju žrtava rata u BiH i u odabiru predmeta za suđenje, upozorava direktor Centra Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović. “Ignorisanje, odnosno nepozivanje na sastanak, omalovažava predstavnike srpskih žrtava rata. To se radi svjesno. Preskače se postojanje organizacija srpskih žrtava”, naglasio je Velimirović u intervjuu SRNI i naveo da je to veliki propust i razočaravajući potez Haškog tribunala, bez obzira na dosadašnji ishod suđenja u Hagu. Prema njegovim riječima, ovakav potez dokazuje da je dosadašnja praksa suda u Hagu bila pristrasna – u korist jednog favorizovanog naroda u BiH, a na štetu srpskog. Velimirović ističe da je praksa tužilaca Haškog tribunala da zaobilazi Republiku Srpsku.
“Koliko znam, nikada nisu održani razgovori na visokom nivou sa predstavnicima Vlade Republike Srpske. Da Bramerc ima imalo razumijevanja prema srpskim žrtvama došao bi u Banjaluku gdje bi mu bili predočeni svi dokazi, svi propusti Haškog tribunala, ali on to ne želi”, rekao je Velimirović. On napominje da su zbog dosadašnjeg načina lobiranja u prednosti bošnjačke organizacija, kao i da se sva slika o ratu u BiH stiče preko njih, jer one imaju i podršku i novac, i kao primjer navodi “Majke Srebrenice” koje su nedavno bile u Strazburu. “Naša udruženja imaju prilično ograničene materijalne kapacitete da bi mogla da se nametnu na taj način”, ističe Velimirović.
Prema njegovim riječima, osim Nasera Orića i Rasima Delića gotovo da nije bilo nijednog drugog slučaja gdje su Srbi tretirani kao žrtve u Haškom tribunalu. Velimirović podsjeća da je jedan dio predmeta koji su bili na ocjenjivanju u Haškom tribunalu vraćen u Tužilaštvo BiH sa oznakom “A” što znači da su stečeni uslovi za procesuiranje, odnosno da nema nikakvih prepreka za to. “Svjedoci smo da takvog procesuiranja do sada nije bilo. Ignoriše se čak i ono što je Haški tribunal dao u nasljeđe domaćem pravosuđu da procesuira te ratne zločine. Naravno, biraju se sasvim drugi predmeti, prije svega, tamo gdje su žrtve nesrpske nacionalnosti”, naglasio je Velimirović.
On smatra da je bez obzira na to, glavni tužilac Haškog tribunala ipak trebao da se sastane sa predstavnicima organizacija žrtava rata iz Republike Srpske da bi mogli da mu iznesu probleme sa kojima se suočavaju u procesuiranju ratnih zločina, prije svega pred Sudom BiH. Osim ovog, Velimirović je rekao da je jedan od primjera favorizovanja žrtava samo jednog naroda i konferencija o nasljeđu Haškog tribunala koja će biti održana idućeg mjeseca u Sarajevu, gdje među panelistima uopšte nema predstavnika organizacija žrtava rata, niti institucija Srpske, a ima iz Federacije BiH. “Kasno je za Haški tribunal. Tu se više ništa ne može promijeniti – fokus treba da bude na pravosuđu na nivou BiH. Naša adresa sada su Tužilaštvo i Sud BiH.
Na njih treba usmjeriti svu pažnju i pritiskati ih da rade posao onako kako su zaduženi”, zaključio je Velimirović. Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kao ni Savez logoraša Republike Srpske, nisu dobili poziv da učestvuju na sastanku glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca i udruženja žrtava rata u Sarajevu, potvrdili su Srni predsjednici ovih udruženja Nedeljko Mitrović i Branislav Dukić.
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc boraviće do 17. oktobra u BiH, u okviru pripreme svog redovnog izvještaja o radu Savjetu bezbjednosti UN. Bramerc će se tokom ove posjete sastati sa članovima Predsjedništva BiH, predstavnicima Tužilaštva BiH, te sa predstavnicima međunarodne zajednice i udruženja žrtava, a tema razgovora biće saradnja BiH sa kancelarijom tužioca i napredak u suđenjima za ratne zločine.
Razgovarala: Vida Nenadović

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.