D.I.C. Veritas

SRNA, 15. 10. 2023, Bosnić: Zaštititi malobrojne srpske povratnike u Hrvatskoj

Položaj Srba u Hrvatskoj je izuzetno težak, stambena i putna infrastruktura je potpuno uništena, nema radnih mjesta, a srpski povratnici su svakodnevno izloženi torturi i maltretiranju, rekao je Srni predsjednik Pokreta Srba Krajišnika Mile Bosnić i pozvao sve relevantne institucije da zaštite malobrojne srpske povratnike u Hrvatskoj.

“O teškom položaju Srba u Hrvatskoj rijetko se priča, ali i medijski predstavlja. Putna infrastruktura, kao i stambena u selima i mjestima gdje su Srbi većina, potpuno je uništena. Rijetko gdje je riješeno pitanje vodosnabdijevanja, kanalizaciona mreža i slično, a sve to je preduslov ostanka na vjekovnim ognjištima”, naveo je Bosnić.

On je ukazao na to da Srbi u Hrvatskoj imaju problem kada je riječ o zapošljavanju i još mnoštvo problema kao što su obnova kuća, srpskih kulturnih i istorijskih građevina, a najveći problem je sloboda uopšte, kao i sloboda u iskazivanju vjere i korištenju maternjeg jezika.

“Nerijetko izloženi torturi vlasti u Hrvatskoj, Srbi su kažnjavani zbog svoje pjesme, maternjeg jezika i vjere. Te iste vlasti žele da nametnu nešto svoje, a u isti mah prekrajaju istoriju i zastrašuju srpski živalj. Nebrojeno je primjera u Dalmaciji, Lici, Baniji i Kordunu gdje postoji strah da kažeš da si Srbin, ali Srbi trpe i ćute sa jakom ljubavlju prema zemlji predaka”, istakao je Bosnić.

Prema njegovim riječima, ove godine se bilježi najmasovniji povratak Srba u Hrvatsku od proteklog rata, kao i obnova vjekovnih ognjišta.

“To Hrvatima, očigledno, smeta. Nikada kao sada nisu se obnavljali naši manastiri i crkve”, kaže Bosnić.

Bosnić je naglasio da srpski narod u Hrvatskoj, ali i oni koji danas žive daleko od rodne grude treba da budu jedinstveni.

“Primjer jedinstva i zajedništava sa željom za obnovu pokazali su mještani srpskog vrličkog sela Otišić u Dalmaciji gdje su mještani svojim sredstvima obnovili parohijski dom i rade na obnovi hrama. Okupili su se u rodnom selu krajem jula i bilo ih je nekoliko stotina”, naveo je Bosić.

On je ponovio da su Srbi u Hrvatskoj, iako malobrojni, izloženi brojnim maltreturanjima.

“Počećemo ukazivati na decenijske probleme o kojima smo ćutali radi mira, ali taj mir nikada nećemo dobiti jer će uvijek biti onih koji će svoj ekstremizam pokazivati upravo nad Srbima”, istakao je Bosnić.

On je pozvao sve relevantne institucije da zaštite malobrojne srpske povratnike u Hrvatskoj.

“U nadi da će cijeli svijet vidjeti da su Srbi stradalni narod pozivam sve relevantne institucije da zaštite malobrojne srpske povratnike u Hrvatskoj”, poručio je Bosnić.

Pokret Srba Krajišnika, koji je osnovan juče, čine 41 udruženje od kojih 37 iz Srbije, dva iz Republike Srpske i po jedno iz SAD i Češke.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.