D.I.C. Veritas

СРНА, 16.03.2022, Приједлог да Теслин лик буде на шаховници – раван хорору

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац је у писму европским званичницима и институцијама, као и Центру “Симон Визентал” истакао да је најконтроверзнији и морално узнемирујући приједлог Хрватске да на своје кованице евра стави лик српског научника Николе Тесле на шаховници раван хорору.

“Tо је исти симбол који су хрватске усташе користиле приликом убијања и протјеривања Срба из Смиљана родног мјеста Николе Tесле”, навео је Штрбац, подсјећајући да је у Смиљану 1835. године живјело 479, а 2018. године само два Србина.

Он је истакао да је овај хрватски приједлог дубоко забрињавајући за национално осјећање српског народа, а такође се противи и моралним принципима и вриједностима ЕУ, те замолио да се приликом одлучивања узме у обзир све што је навео, као и да се тој теми приступи непристрасно и поштено.

„Дубоко сам увјерен да је хрватски приједлог лоше испланиран и да има потенцијал да изазове даљу озлојеђеност и непријатељства у региону. Што је најважније приједлог нема упориште ни у правди, ни у правичности“, навео је Штрбац у писму званичницима.

Са жељом да се ова намјера Хрватске спријечи, Штрбац, уз дубоку забринутост, објашњава у писму да Никола Tесла никада није живио у Хрватској или имао било какав облик њеног држављанства, као и да се Тесла увијек изјашњавао да је Србин по поријеклу.

Штрбац напомиње да је Теслино родно мјесто Смиљан, које данас припада територији Хрватске, у тренутку његовог рођења припадало територији Војне крајине у тадашњој Аустријској царевини.

Не спорећи да Tесла и његово дјело припадају цијелом човјечанству и превазилазе оквире једног народа или државе у којој је рођен /Аустријско царство/ или државе гдје је провео већи дио живота /САД/, Штрбац напомиње да треба поштовати изјаве самог Тесле и чињеницу да се он увијек изјашњавао да је по поријеклу Србин.

Штрбац наводи да су формације које су носиле шаховницу у родном мјесту Тесле срушиле цркву у којој је крштен, као и цркву у којој је Теслин отац служио као свештеник, те да су минирале Теслин споменик у Госпићу током рата у Хрватској 1992. године, а његову родну кућу у Смиљану опустошиле.

„Све то су радиле формације које су, опет, носиле хрватску шаховницу као њихов национални симбол“, наглашава Штрбац.

Уз оцјену да би неки би могли наивно закључити да стављање лика Николе Tесле на хрватске евро кованице може допринијети помирењу у региону, Штрбац истиче да би то можда могла бити истина да су у обзир узете историјске чињенице и да су поштована осјећања српског народа, али нису.

Он подсјећа да је Народна банка Србије увијек имала новчаницу са ликом Николе Tесле у свакој серији, а има је и дан данас, а да су се издавале и комеморативне кованице, нумизматички златни и сребрни новчићи на годишњице његовог рођења.

“Ово је само дио традиције дубоко укоријењене у наше национално осјећање”, каже Штрбац.

Писмо је упућено шефу Делегацији ЕУ у Србији Емануелу Жиофреу, извјестиоцу Европског парламента за Србију Владимиру Билчику, Европској комисији и генералном Секретару Савјета Јеп Tранхолм-Микелсену, као и Европској централној банци, и њеном директору Ханс-Јоаким Клукерсу и директору Центра “Симон Визентал” Ефраиму Зурофу.

Штрбац је изразио очекивање да ће и многе организације и институције из Србије и региона подржати ову “Веритасову” кампању.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.