D.I.C. Veritas

Srna, 19.06.2018, U BEOGRADU SLUŽEN PARASTOS POBIJENIM CAPRAŠKIM SRBIMA

BEOGRAD, 19. AVGUSTA /SRNA/ – U beogradskom naselju Kaluđerica danas je služen parastos povodom 27 godina od stradanja 20 srpskih civila iz capraških sela na Baniji, kod Siska, koje su mučki i na prevaru na kućnim pragovima u avgustu 1991. godine ubili pripadnici hrvatske vojne formacije “zenge”, preobučeni u uniforme JNA.

Parastos je služen u Crkvi Svetog Joakima i Ane, a nakon potom su u spomen-parku položeni vijenci na spomen-ploču koju je prije dvije godine podiglo Udruženje “Zavičaj” sa Koordinacijom udruženja izbeglih i raseljenih u Srbiji i Udruženje boraca Krajine u Srbiji.

Ovom događaju prisustvovali su članovi porodica stradalih, predstavnici mnogih udruženja i predstavnici institucija Srbije, rečeno je Srni u Udruženju “Zavičaj”.

Vijence su položili predstavnici opštine Grocka, Udruženja “Zavičaj”, Koordinacija udruženja izbeglih i raseljenih u Srbiji, Udruženje boraca Krajine u Srbiji, udruženja “Moj Boleč” i predstavnici SUBNOR-a Grocka.

Stradanje capraških Srba je možda najveći zločin nad Srbima sa područja Siska, i to prije početka ratnih dešavanja, za koji niko nije odgovarao.

Zločin nad capraškim srpskim civilima izvršen je 22. avgusta 1991. godine i jedan je od najvećih zločina na području Siska, a predstavljen je kao zločin nad hrvatskim življem.

Toga dana su hrvatski vojnici prolazeći kroz sela Čakale, Brđani, Trnjani, Staro Selo, Blinska Greda, Bestrma, Blinski Kut, Kinjačka, Brđanska Kosa. Ubijali su nasumice koga god su vidjeli ili im je izašao u susret, misleći da su pripadnici JNA.

Poslije ovog događaja Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak već su organizovali odbranu svojih sela i kuća. Ubrzo su formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine.

U junu 2006. godine porodice ubijenih Srba su, preko punomoćnika zagrebačkog advokata Luke Šuška, podnijeli krivičnu prijavu protiv “zengi”.

Tu tužbu je u decembru 2006. godine odbacilo Županijsko državno tužilaštvo u Sisku.

Obrazloženje je bilo da je “područje na kojem je došlo do štetnog događaja bilo zahvaćeno raznim oblicima ratnog djelovanja, da je bilo pucnjave, da je u selima bila organizovana seoska straža, da su ta sela već bila privremeno okupirana i nalazila se u SAO Krajini”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.