D.I.C. Veritas

Срна, 21.06.2019, ЈОШ 12 НЕИДЕНТИФИКОВАНИХ СРПСКИХ ЖРТАВА “МИЉЕВАЧКОГ ПЛАТОА”

БЕОГРАД, 21. ЈУНА /СРНА/ – Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је Срни да породице српских жртава на Миљевачком платоу у Хрватској као константа и послије 27 година највише мучи то што има још 12 неидентификованих жртава, које су покопане на гробљу у Книну.

“Давно је рат завршио. 1992. године кад смо преузели посмртне остатке од Хрвата, већина остатака је била извађена из јаме, иако нису дуго били у јами, иструлили су скроз, било их је тешко саставити”, рекао је Штрбац, који је у Цркви Светог Марка у Београду присуствовао помену српским жртвама у хрватској акцији “Миљевачки плато”.

Он је навео да је 12 неидентификованих покопано у Книнском гробљу, чекајући бољу савременију методу за идентификовање.

“Али, дошла је хрватска акција `Олуја`, ми протјерани, а тих 12 покопаних и даље су на книнском гробљу под ознаком НН”, рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да је “Веритас” молио све међународне организације, укључујући и Хашки трибунал, да изврше ексхумацију, пошто су са тог гробља вршили ексхумације и жртава “Олује”, али да су одговорили да немају предвиђена средства за ту ексхумацију и да то није у њиховом мандату.

“Обраћали смо се и Хрватској и Комисија за нестале Србије се обраћала ево прошле године, али тих 12 посмртних остатака није ексхумирано”, рекао је Штрбац.

Он је додао да је то страшније од чињенице да су само два припадника Хрватске војске осуђена за убиство једног заробљеника са Миљевачког платоа, и то један на три године, а други на три године и осам мјесеци затвора.

Штрбац је навео да је међу најјачим утисцима и то што је актуелни предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла да ће најавити своју кандидатуру за нови предсједнички мандат након што буде присуствовала прослави “Олује” у Книну, јер жели да на тој прослави буде као предсједник државе, а не као кандидат.

“То само показује колико је њима у Хрватској стало до наших жртава. Њима је стало до тог њиховог дана побједе. Често се питам – шта то ви Хрвати славите тог дана, када сте истјерали своје држављане? Они ће рећи агресоре, али то су све били држављани Хрватске”, рекао је Штрбац.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.