D.I.C. Veritas

SRNA, 27.01.2020, Nosović: Logoraši neće odustati od tužbi, iako Hrvatska nudi nagodbu

BANjALUKA, 27. JANUARA /SRNA/ – Savez logoraša Republike Srpske neće odustati od tužbi protiv Hrvatske i Federacije BiH /FBiH/ zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima, iako Hrvatska srpskim logorašima nudi nagodbu da odustanu od tužbi, izjavio je Srni predsjednik Saveza Anđelko Nosović.

“U posljednje vrijeme Hrvatska putem advokatske kancelarija Ante Nobila u Zagrebu preko Tužilaštva BiH nudi srpskim logorašima i svjedocima nagodbu da odustanu od tužbi protiv Hrvatske kako bi se umanjila ili minimizirala njihova odgovornost za ratne zločine nad Srbima u Hrvatskoj”, rekao je Nosović.

On kaže da se u Savez svakodnevno javljaju srpski logoraši i raspituju za mogućnost nagodbe.

“Razumijem te ljude, jer ako sada ne uzmu novac koji im se nudi, neće ga nikada dobiti. Njihovi nasljednici po zakonu nemaju pravo na taj novac, ali sam im sugerisao da se ne `prodaju za sitan novac`”, rekao je Nosović.

On je upozorio da bi pristanak na nagodbu u zamjenu za odustajanje od tužbi mogao nanijeti veliku štetu Republici Srpskoj, jer bi Hrvatska i FBiH na taj način bile amnestirane od ratnih zločina nad Srbima.

Nosović je najavio da će tim povodom ovih dana zatražiti sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, premijerom Radovanom Viškovićem i ministrom unutrašnjih poslova Srpske Draganom Lukačem.

“Mislim da je neophodno da Republika Srpska zauzme jedinstven stav o ovom pitanju u smislu da Republika podrži Savez logoraša da se ide sa kolektivnom tužbom protiv Hrvatske i FBiH za ratne zločine, a ne na nagodbu”, istakao je Nosović.

On kaže da je Hrvatska trenutno najviše zainteresovana za nagodbu sa srpskim logorašima za splitski logor “Lora”, navodeći da je logoraše ovih dana direktno kontaktirala kancelarija Ante Nobila iz Zagreba.

Govoreći o podizanju spomen-obilježja u FBiH na mjestima gdje su stradali Srbi, Nosović je rekao da će Savez logoraša Republike Srpske prvo inicirati da se održavanje pomena poginulim pripadnicima JNA vrati u Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu.

“Tražićemo da se pomen vrati na mjesto gdje se taj teški zločin i desio, kao i da se postavi spomen-ploča na jednoj od lokacija u Dobrovoljačkoj”, dodao je Nosović.

On smatra da je neprihvatljivo da Republika Srpska dozvoli Bošnjacima i Hrvatima da sasvim normalno održavaju pomene za svoje stradalnike u Prijedoru, na Manjači gdje nema žrtava, a da se to Srbima ne dozvoljava u Dobrovoljačkoj i Tuzlanskoj koloni gdje su ljudi ubijeni prilikom povlačenja.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.