D.I.C. Veritas

СРНА, 27.09.2019, Штрбац: Не изненађује што капетан Драган није пуштен на условни отпуст

Директор Документационо-информативног центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је Срни да није изненађен одлуком Жупанијског суда у Вараждину, у Хрватској, који је одбио захтјев Драгана Васиљковића, званог Капетан Драган, за условни отпуст, због понашања и јер је затвор Лепоглаву назвао нацистичким логором.

“Наравно да то није никакво изненађење”, рекао је Штрбац и подсјетио да је више пута јавно изјављивао да суд у Хрватској Капетану Драгану неће одобрити условни отпуст.

Према његовим ријечима, Капетан Драган је свјестан да неће добити условни отпуст због свог понашања, а треба имати у виду и други фактор – да је осуђен за ратне злочине над Хрватима и да је Србин.

“Да је Хрват осуђен за ратни злочин над Србима, нико му не би замјерио тако понашање, али се Србину кога је осудио хрватски суд за злочине над Хрватима, гледа и `длака у јајету` и више од тога”, рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, један од разлога зашто неће добити условни отпуст је понашање самог Капетана Драгана, које је изазвало више дисциплинских поступака против њега.

Штрбац је навео да је условни отпуст милост државе према осуђеном, односно судова, а постоји и помиловање које даје предсједник државе.

“Тако да би неко добио тај отпуст, поред тога што је издржао најмање двије трећине казне, што је Капетан Драган испунио давно, тражи се и осуђениково примјерно понашање у току издржавања казне, јер је одлучујући извјештај саме установе гдје издржава казну”, додао је он.

Штрбац сматра да човјек који, као Капетан Драган, затвор Лепоглаву назива нацистичким логором и хрватску државу, не може очекивати милост од такве државе.

“Мислим да је Капетану Драгану то било веома јасно и није хтио доћи на рочиште, нити да свједочи линком, и да је био поптуно свјестан да не може добити условни отуст од такве државе и суда”, рекао је Штрбац.

Штрбац сматра да и поред жалбе коју најављује одбрана, нема шансе да Капетан Драган добије условни отпуст, те подсјетио да му је и раније одбијан тај захтјев.

Подсјећајући да Капетану Драгану 20. марта идуће године истиче 13,5 година колико је осуђен, Штрбац је рекао да се нада да неће учитни неко кривично дјело да би му судили и још га задржали.

Наводећи да Капетан Драган није крив за дјела за која је осуђен, Штрбац је подсјетио да је Капетан Драган у затвору кажњаван до сада због свог понашања и самицом и забраном располагања новчаним средствима са свог полога…

Хрватски суд је оцијенио да нису испуњени услови за отпуст без обзира на то што је досад неосуђиван и што се против њега не воде други кривични поступци.

“Одбија се као неоснован предлог за условни отпуст затвореника Драгана Васиљковића”, наводи се у рјешењу, у којем се додаје да је Васиљковић одбијен јер затвор Лепоглаву упоређује са нацистичким логором и ствара лажни утисак жртве хрватског правосуђа.

Како се истиче, затвореник је четири пута пријављиван за лакше прекршаје у Лепоглави /вријеђање и непристојно понашање/.

Одбрана Капетана Драгана је најавила жалбу на рјешење.

Васиљковић је 2018. године правоснажно осуђен на 13 и по година затвора због наводног ратног злочина почињеног у Книну и Глини, али он је током суђења све оптуже одбацио.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.