D.I.C. Veritas

Srna, 28.01.2016., Hrvatska i dalje ide ustaškim stazama Pavelića i Tuđmana

Direktor Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je danas Srni da ustaški poklici “Za dom spremni”, koji se opet glasno čuju u centru Zagreba, rječito govore da se Hrvatska nikada nije potpuno odrekla ustaške i fašističke prošlosti.

Štrbac je naglasio da zabrinjavaju proustaški i profašistički stavovi pojedinih članova Vlade Hrvatske koje su oni iznosili i prije zvaničnog imenovanja, a za koje javnost, posebno polumilionska populacija ratnih veterana, očekuje da u skladu s njima sada postupaju.- Neki od njih su obećavali da će se vratiti ‘tradicionalnim vrijednostima', znači, osnivačima Nezavisne Države Hrvatske, izvornom Anti Paveliću iz 1941. godine i Franji Tuđmanu iz 1991. godine i dio javnosti očekuje da oni ostanu na tim obećanjima – rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, cilj potezanja parola iz prošlosti kod pobjednika i gubitnika proteklih izbora u Hrvatskoj jeste da pokažu da su samo baš oni vjerni državi Hrvatskoj koju je napravio Pavelić, a da su Srbi trenutno tu tek moneta za njihovo međusobno potkusurivanje.

- Srbi su sad tu koleteralna šteta jer nisu direktno napadnuti, nego se oni međusobno prepucavaju ko je sad vjerniji domovini – smatra Štrbac.

On je dodao da mu se čini da Hrvatska nije mogla da dobije goru vladu od one koju je dobila sada i ukazao da mnogi dobri poznavaoci prilika tvrde da iza koalicije “Most”, zapravo, stoji Katolička crkva u Hrvatskoj.

Što se tiče Srba, Štrbac naglašava da njima ne može biti gore nego što im je bilo u vrijeme vlade Zorana Milanovića, podsjećajući da je i ranije govorio da što je vlast u Hrvatskoj desnije orijentisana to je Srbima jasnije šta oni žele.

Kada je dalje riječ o ćirilici, Štrbac je rekao da je očito da će ona i u budućnosti ostati predmet manipulacije, posebno kada se ima u vidu izjava rektora Univerziteta u Zagrebu Damira Borasa.

- Imate ovaj manevar rektora koji jako mudro daje smjernice kako vratiti ćirilicu i dobiti neke pozitivne poene u svijetu, koji će se pripisati sadašnjoj Vladi. Hajde proglasimo ćirilicu svojim pismom, uvedimo je u škole, jer dok god budemo govorili da je to srpsko i četničko pismo biće problema – podsjetio je Štrbac na tu inicijativu.

Štrbac je rekao da je Boras mogao ovo reći i prije pet i deset godina, ali je izjava, ne slučajno, data nedavno.

- Da je to rekao u vrijeme lijeve vlade to ne bi imalo takvog odjeka, a sada ga ima i ide na ruku, ne ovim lijevim nego ovim desnim i olakšava im situaciju – rekao je Štrbac.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.