D.I.C. Veritas

Срна, 29.04.2018, СУТРА У ГРАДИШЦИ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ

БАЊАЛУКА, 30 АПРИЛА /СРНА/ – Поменом за погинуле и убијене Србе западне Славоније у Цркви Пресвете Богородице у Градишци, те полагањем вијенаца у ријеку Саву, сутра ће бити обиљежене 23 године од егзодуса Срба из области која је била под заштитом УН.

Програм обиљежавања, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, почеће у 10.30 часова поменом за погинуле и убијене Србе западне Славоније.

Предсједник Пододбора Владе Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао да је у 11.00 часова предвиђено обраћање званичника, након чега ће у 11.30 часова бити положени вијенци у ријеку Саву.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић подсјетио је на конференцији за новинаре да је против западно-славонских Срба, којих је било око 15.000, кренуло више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага, када је ова област била под заштитом УН.

Савановић, који је и предсједник Одбора Владе за његовање традиције ослободилачких ратова, рекао је да је, према подацима “Веритаса”, међу 283 страдалих било 114 цивила, док је заробљено 1.450 војника, који су на разне начине мучени.

Снаге УН, на вријеме упозорене од хрватских генерала, повукле су се препуштајући своје штићенике на милост и немилост агресору.

Народ западне Славоније кренуо је у егзодус према Републици Српској, а на путу према “мосту спаса” до ријеке Саве сустизале су их авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци.

За убијање и протјеривање Срба акцији “Бљесак” хрватских оружаних снага у западној Славонији још нико није одговарао.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.