D.I.C. Veritas

Срна, 29.04.2018, ЖАРКОВИЋ: СРБИ И ДАЉЕ ОБЕСПРАВЉЕНИ

БАЊАЛУКА, 30. АПРИЛА /СРНА/ – Предсједник Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крста Жарковић рекао је да је крајње неприхватљиво да након 23 године од егзодуса Срба са тог подручја нико није одговарао за почињене злочине, док су преостали Срби и даље обесправљени, као и у другим дијеловима Хрватске.

“Нажалост, ниједно лице хрватске националности није одговарало за ратне злочине почињене над Србима у западној Славонији у операцији хрватске војске и полиције `Бљесак` 1995. године”, рекао је Жарковић Срни.

Жарковић је истакао да је чудно да ни Хашки трибунал никада није водио интензивну истрагу о злочинима над Србима у западној Славонији, а да то није учинио ниједан хрватски суд.

Говорећи о положају Срба који су остали да живе у западној Славонији и осталим дијеловима Хрватске, Жарковић је навео да су Срби и даље обесправљени о свим питањима у Хрватској.

“У западној Славонији данас углавном живе старија лица, док су млади људи без запослења и било какве перспективе принуђени, као и млади Хрвати, да посао углавном траже у иностранству”, навео је Жарковић.

Он је рекао да у Републици Српској још није законски ријешен статус српских бораца из западне Славоније и некадашње Републике Српске Крајине, иако је око 40 одсто бораца Српске војске Крајине учествовало у оружаним дејствима Републике Српске.

У Градишци ће сутра бити обиљежен егзодус Срба из западне Славоније 1995. године. У Цркви Пресвете Богородице у Градишци биће служен помен страдале Србе, потом ће у ријеку Саву бити положени вијенци.

У злочиначкој акцији хрватских оружаних снага “Бљесак” на западну Славонију, која је била под заштитом УН, убијено је или се води као нестало 283 Срба од којих је 55 жена и 11 дјеце, а српски народ је протјеран из тог дијела Хрватске.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.